Gemeente Breda

Persberichten

20-04-2004

Handhavingsactie tegen te lang geparkeerde aanhangers

Vorig jaar werd het startsein gegeven voor verschillende handhavingsacties in de woongebieden van Zuidwest Breda. Er zijn extra controles uitgevoerd op de overlast van voertuigwrakken, hondenpoep en objecten op de weg zoals terrassen, uitstallingen en losstaande reclameborden. Vanaf 19 april wordt er ook gecontroleerd op het langer dan drie achtereenvolgende dagen parkeren van kampeervoertuigen en aanhangwagens op de openbare wegen in de woongebieden Princenhage, Westerpark, Tuinzigt, Heuvel, Haagpoort, Boeimeer en Ruitersbos.

Aanleiding
De handhavingsacties zijn nodig omdat de parkeeroverlast in een aantal woonwijken in Zuidwest toeneemt. Dit blijkt onder andere uit het aantal klachten en meldingen dat via het Meldpunt en de politie binnenkomt. Bovendien ervaren bewoners te lang geparkeerde kampeervoertuigen, aanhangwagens en voertuigwrakken als ontsierend voor het straatbeeld.

Handhaven op te lang parkeren
In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat aanhangers en kampeervoertuigen slechts drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg mogen staan.
In de praktijk betekent dit dat de politie een waarschuwingssticker kan bevestigen op het te lang geparkeerde voertuig of voertuigwrak. Op de sticker staat de datum van aanbrengen en wanneer het voertuig c.q. wrak verwijderd moet zijn. De politie probeert de eigenaar en/of gebruiker te achterhalen. De eigenaar krijgt 5 dagen om zelf actie te ondernemen. Verwacht wordt dat hiermee al veel overtredingen kunnen worden beëindigd. Maar geeft de eigenaar hier geen gehoor aan, dan ruimt de gemeente het voertuig op kosten van de eigenaar op. De politie maakt bovendien proces verbaal op.

Wanneer een eigenaar zijn voertuig terug wil hebben moet hij de gemaakte kosten aan de gemeente vergoeden. Komt een eigenaar te laat, dan zal de gemeente de gemaakte kosten alsnog op hem verhalen. De weggesleepte voertuigen worden voor een termijn van maximaal vier weken opgeslagen. Wrakken daarentegen worden direct naar de sloop gebracht.

Extra inzet
In het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Beheerimpuls Buitenruimte (MUBB) is een budget opgenomen voor extra handhavingstaken, die een bijdrage moeten leveren aan de kwaliteit van de buitenruimte: deze moet schoon, heel, veilig en gebruiksvriendelijk zijn.

Breda, 20 april 2004