Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 20 april 2004

WWS - 7378 Bezwaarschrift rijksbijdrage WIN 2004 Het college gaat via de rechtbank minister Verdonk vragen snel een beslissing te nemen op het bezwaarschrift rijksbijdrage WIN 2004 dat de gemeente heeft ingediend. De gemeente ontvangt jaarlijks een rijksbijdrage in het kader van de WIN (Wet Inburgering Nieuwkomers) voor de inburgering van nieuwkomers in de gemeente Heerlen. Het rijk heeft voor 2004 een korting van 40% toegepast op deze bijdrage. Door deze korting kan de gemeente niet meer voldoen aan de minimale wettelijke taken met betrekking tot inburgering. De toch al krappe 600 uur kunnen zelfs niet meer door de gemeente ingekocht worden. Weliswaar heeft het Rijk een eenmalig compensatiebedrag in het vooruitzicht gesteld, maar dit zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om het ontstane tekort weg te werken, en hier heeft ook nog geen besluitvorming over plaatsgevonden.

Tegen deze korting heeft de gemeente Heerlen een bezwaarschrift ingediend, echter het Rijk heeft ook op dit bezwaarschrift niet binnen de wettelijk voorgeschreven termijn een beslissing genomen. Vandaar dat het college nu besloten heeft aan de rechtbank een spoedvoorziening te vragen om zo snel duidelijkheid te krijgen.

WWS - 6656 Beschikbaarstelling van structurele middelen t.b.v. de programmering/profilering van het Glaspaleis Sinds 1 september jl. is het gerenoveerde Glaspaleis in gebruik als centrum van cultuur. Sinds deze datum is door de gehuisveste instellingen (Stadsgalerij, Vitruvianum, Bibliotheek, Muziekschool en Filmhuis) hard gewerkt aan inrichting, werkwijze en de programmering van hun activiteiten. Het is namelijk de bedoeling dat het Glaspaleis zich in toenemende mate profileert als hét Heerlense centrum van cultuur. Het college heeft nu besloten geld beschikbaar te stellen voor de officiële opening van het Glaspaleis op woensdag 30 juni a.s. door de staatssecretaris van Cultuur, mevrouw M. van der Laan. Aansluitend zal er een groots Glaspaleisbal worden gehouden voor officieel genodigden. Tevens zullen bewoners uit de 18 Heerlense buurten als gast worden genodigd. Het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 juli a.s. is vervolgens aangewezen als officieel openingsweekend van het Glaspaleis voor de inwoners van Heerlen en de regio, met open huis van alle instellingen in en een pleinenfestival rondom het Glaspaleis.

SO - 6436 Verkoop pand Keerweg 20
In tegenstelling tot eerdere plannen wil het college het karakteristieke huisje aan de Keerweg een serieuze kans geven. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het huisje gesloopt zou worden om er groen voor te laten terugkomen. Zo was het geregeld in het bestemmingsplan. Toen dit voornemen zo'n twee jaar geleden aan de orde kwam, gingen er stemmen op dat het toch jammer zou zijn omdat het huisje zo karakteristiek is. Het huisje werd toentertijd ook gekraakt. Hoewel gebleken is dat het huisje geen echte monumentale waarde heeft, en er nog procedures doorlopen dienen te worden, wil het college het huisje toch een kans geven op behoud. Het wordt gezien als een typisch arbeiderswoninkje dat men in de oorspronkelijke sfeer wenst te handhaven. Het pand wordt nu te koop aangeboden onder strikte voorwaarden dat het gerenoveerd of herbouwd moet worden in de huidige verschijningsvorm.

Extra punten:

Benoeming algemeen directeur/gemeentesecretaris

Zie persbericht

Vergunning voor "klepperen"

In het Limburgs Dagblad van 16 april jl. stond een artikel met de kop "Misdienaars hebben vergunning nodig". Deze berichtgeving was niet correct. Voor het collecteren door de misdienaars kan de gemeente onder voorwaarden een ontheffing voor bijzondere gebeurtenissen verlenen. Naar aanleiding van het artikel in de krant is contact opgenomen met kapelaan Beijk. Gebleken is dat er geen ontheffing was aangevraagd. De kapelaan had van huismeesters begrepen dat misdienaars een vergunning nodig hadden. Nu achteraf blijkt dat er uitzonderingen mogelijk zijn, zal volgend jaar tijdig een ontheffing worden aangevraagd.

Doyna Genet
Gemeente Heerlen
Afdeling Communicatie
Tel: 045 - 5604070
Fax: 045 - 5605019
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --