Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 20 april 2004 p044
---

Vooronderzoek naar bombardement

Een speciale onderzoekscommissie moet nagaan of fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gewenst is naar het bombardement op 22 februari 1994. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen voor aan de gemeenteraad, die hier in mei over besluit.

Bij bombardement van 22 februari 1944 vielen 771 doden en werd een groot deel van de stad vernietigd. De schok van die gebeurtenis is tot op de dag van vandaag in de stad merkbaar. Zowel in het aanzien van de stad, als in de gevoelens van vele Nijmegenaren.

Er hebben reeds verschillende onderzoeken plaatsgevonden naar het bombardement. Desondanks is de toedracht van het bombardement bij velen nog met veel vragen omgeven. Dat bleek ook dit jaar weer tijdens de herdenking van het bombardement.

De gemeente wil nu laten onderzoeken of er na zestig jaar nog betrouwbare bronnen te achterhalen zijn die aanleiding geven tot het starten van een fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor wil het college van burgemeester en wethouders een onafhankelijke onderzoekscommissie instellen. Deze commissie bestaat uit experts op het gebied van wetenschap, historisch onderzoek en archief.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende personen verzocht zitting te nemen in deze commissie:

- Prof. Dr. Mr. F. Keverling-Buisman, directeur van het Gelders Archief. - Prof. Dr. R.A.M. Aerts, hoogleraar geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. - Drs. R. de Winter, hoofd sectie luchtmachthistorie van de Luchtmachtstaf. - Drs. W. Lenders, directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. - Drs. D. Barnouw, voorlichter en publicist bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 3292380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht