Gemeente Westerveld

20-4-2004
Openbare scholen krijgen bovenschools manager

De gemeente Westerveld is van plan een zogenaamde bovenschools manager voor het openbaar onderwijs aan te stellen. Deze functionaris wordt een belangrijke intermediair tussen het gemeentebestuur en de elf openbare scholen in Westerveld.

Hij/zij gaat onder meer het onderwijsbeleid en de onderlinge samenwerking tussen de scholen coördineren. De planning is dat de nieuwe manager komend najaar aan de slag gaat.

Onderwijs-wethouder Roelof Martens heeft alle vertrouwen in de nieuwe managementstructuur voor het openbaar onderwijs: "Het is een beproefd model. Veel gemeenten werken al met succes met bovenschools management. Het komt de kwaliteit van het openbaar onderwijs ten goede. Het doel is via betere samenwerking tot een beter beleid en beheer te komen. Daar hoort ook een betere beheersing van mogelijke financiële risico?s bij. Met het oog op de nieuwe landelijke financieringsstructuur voor het onderwijs vind ik dit zeker gewenst: bij de gemeenten komt weliswaar meer beleidsvrijheid te liggen, maar ook de bijbehorende risico?s. Het ziet er bovendien naar uit dat meer schaalgrootte voordeliger zal uitpakken; om hierop te kunnen inspelen ? eventueel samen met schoolbesturen in de regio ? hebben we meer slagkracht in het management nodig."

Onderzoek
B&W van Westerveld hebben voor bovenschools management gekozen op advies van de landelijke Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO). Deze instelling heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar verbetering van de managementstructuur in het openbaar onderwijs. Hiervoor zijn onder andere de directeuren en onderwijsteams van de scholen geinterviewd.

Aanleiding voor het onderzoek was de situatie die enkele jaren na de gemeentelijke herindeling (1998) was ontstaan. De fusies van de gemeenten brachten ook een herindeling in het openbaar onderwijs met zich. Er moesten nieuwe samenwerkingsvormen worden gevonden. In Westerveld viel de keuze op besturen op afstand en samenwerken in werkgroepen. Dit bracht achter niet wat ervan verwacht werd. Gemeente en schooldirecteuren drongen daarom aan op een extern onderzoek naar verbetermaatregelen.

Het onderzoek van de VOO viel eind vorig jaar samen met de presentatie van de gemeentelijke bezuinigingsoperatie. Ook het onderwijs moest bezuinigen; hierdoor kwam de opgebouwde relatie tussen de gemeente en de schooldirecteuren onder druk.

VOO-onderzoeker Ton Gelmers vindt herstel van het onderlinge vertrouwen een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van de nieuwe managementstructuur. Hij ziet hierin een taak weggelegd voor de bovenschools manager. Wethouder Martens geeft hieraan hoge prioriteit: "Als verantwoordelijk bestuurder wil ik me vooral inzetten voor een optimale, soepele samenwerking."

Visie
In de nieuwe managementstructuur behouden de schooldirecteuren de integrale management-verantwoordelijkheid voor hun school. Op het gebied van beleidsontwikkeling zullen ze nauw met de bovenschools manager gaan samenwerken. Onderzoeker Ton Gelmers adviseert dit zo snel mogelijk aan te pakken. Westerveld heeft volgens hem zo spoedig mogelijk een onderwijs-inhoudelijke visie nodig. Dit moet dan de basis zijn voor het verder ontwikkelen van beleidskaders, samenwerkingen en taakinvullingen.

Hierbij wordt ook bekeken hoe de gemeentelijke cluster Onderwijs het beste ondersteuning kan bieden en of samenwerking met schoolbesturen in de regio mogelijk is.

Reageren
De onderzoeksbevindingen zijn in de afgelopen weken aan de directeuren, het personeel en de medezeggenschapsraden van de betrokken scholen gepresenteerd. Zij kunnen tot 14 juni a.s. reageren. Daarna nemen Burgemeester en Wethouders een besluit en leggen dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.