Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Kwaliteit kinderopvang in gevaar door nieuwe wet

20-04-2004 * De SP Tweede-Kamerfractie vreest dat door de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang de kwaliteit in gevaar komt. Er zijn geen goede regels voor de kwaliteit en de regels die er zijn, worden bovendien over een paar jaar afgeschaft. Door de nieuwe wet zal de toegang tot de kinderopvang verslechteren in plaats van verbeteren omdat wel van een werkgeversbijdrage wordt uitgegaan maar deze niet verplicht is.

Buiten de steden zal van de beoogde marktwerking weinig terecht komen omdat er te weinig kinderdagverblijven is. Ook zullen ouders niet gemakkelijk van opvang veranderen, vanwege de gevolgen van een veranderende omgeving voor het jonge kind en de bijna altijd langere reistijd voor de ouders. De SP is voorstander van een pedagogisch plan voor elke kinderdagverblijf dat gecontroleerd wordt door een pedagogische dienst die ondergebracht is bij de GGD's.

Arda Gerkens: "Misschien moet je ouder zijn om te weten wat voor opgave het is om je kind naar de kinderopvang te brengen. Als je aan de kwaliteit gaat twijfelen of kinderopvang te duur wordt, zullen veel mensen er uiteindelijk van afzien. Terwijl dat juist niet de bedoeling is van deze wet."

De SP stelt morgen bij de behandeling voor de Wet Basisvoorziening Kinderopvang verder voor om werkgevers te verbieden werknemers nog langer te dwingen om van zogenaamde `bemiddelingsbureaus' gebruik te maken. Gerkens: "Het enige goede aan deze wet is dat ouders zelf mogen kiezen. Wanneer je ze verplicht om van een bemiddelingsbureau gebruik te maken dan staat dat haaks op wat de wet bedoelt."