Dienstenbond CNV

Deel Megapool overgenomen door De Harense Smid
20-04-2004

Afgelopen maandag 19 april is door de curator aan ons meegedeeld dat een deel van de winkels van Megapool zal worden overgenomen door De Harense Smid te Oss. Dit familiebedrijf neemt in ieder geval 22 winkels over (met een optie voor nog eens 3) en biedt werkgelegenheid aan ca. 225 werknemers van Megapool. Ook heeft De Harense Smid toegezegd dat zij werknemers van Megapool met voorkeur zal behandelen bij het vervullen van komende vacatures. Voor iets meer dan ¼ van de werknemers van Megapool is er dus weer een perspectief op werk; de andere ¾ verkeert helaas nog in onzekerheid.

Wat vindt CNV Dienstenbond van de overname
Na de langdurige stilte na het faillissement begon CNV Dienstenbond zich grote zorgen te maken over de vraag of er überhaupt onderdelen van Megapool nog in staat zouden zijn om een doorstart te maken. Gelukkig kon de curator ons op 19 april meedelen dat er overeenstemming was bereikt met De Harense Smid en dat er toestemming was om de besprekingen met deze werkgever voort te zetten. Wij zijn erg blij dat er in ieder geval 225 werknemers aan het werk kunnen worden geholpen, maar er zijn nog zon 550 werknemers in Nederland en 100 in België die nog geen enkel perspectief hebben.

Sollicitatiegesprekken
Naar verwachting zal De Harense Smid deze week nog starten met de sollicitatiegesprekken met de werknemers die werkzaam zijn/waren in de winkels die De Harense Smid nu gaat overnemen. Aan de werknemers zal een jaarcontract worden aangeboden zonder proeftijd.

Wij hopen binnenkort zelf ook met De Harense Smid te kunnen spreken om verder met elkaar van gedachten te wisselen over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers en de wijze waarop de winkels en de personeelsleden worden geïntegreerd in het bedrijf.

Voor De Harense Smid is het natuurlijk een mega-overname als je je realiseert dat het bedrijf totnogtoe zon 30 winkels in de elektronicabranche heeft.

Onze ervaringen met De Harense Smid zijn tot op heden goed; de enkele keer dat wij een individuele kwestie bij deze werkgever hebben, vinden wij gehoor en wordt in overleg een goede oplossing gevonden.

De overige werknemers en winkels
Het is nog niet bekend wat er met de overige winkels gaat gebeuren. Wellicht zullen andere ondernemers hier of daar een winkel over willen nemen, maar het zal niet om grote aantallen tegelijk gaan. Dat betekent dat veel werknemers nog steeds in het ongewisse verkeren over hun toekomst. Wij kunnen u alleen maar adviseren om niet af te wachten wat er gebeurt, maar zelf het heft in handen te nemen en op zoek te gaan naar een andere baan. Vanaf 19 mei a.s. is de maximale opzegtermijn voorbij en komt u in de WW (als u nog geen andere baan heeft).

Schrijnende gevallen
Wij hebben tijdens ons overleg met de curator ook gesproken over schrijnende gevallen: mensen die net te jong zijn om aan de prépensioenregeling deel te kunnen gaan nemen, mensen met een zeer moeilijke positie op de arbeidsmarkt en anderen. Afgesproken is dat wij, in overleg met Personeelszaken, gaan kijken welke werknemers een stuk extra zorg nodig hebben. Let wel, dan gaat het om enkelen, beslist niet om tientallen.

Eigendommen
Ook hebben we aandacht gevraagd voor uw eigendommen die nog in de winkels liggen. Hier zal op zo kort mogelijke termijn aan gewerkt gaan worden, zodat u uw eigendommen terug krijgt. Daarnaast hebben we een klemmend beroep gedaan op de curator om het personeel tijdig en adequaat te informeren. In ieder geval staat nu ook e.e.a. op de website, zoals beloofd tijdens de bijeenkomst in De Hanzehal in Zutphen.

Meer informatie
Als u vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van deze Nieuwsflits kunt u contact opnemen met ons kantoor, tel. (055)5772640, mail: a.bulsink@cnvdibo.nl

Zodra wij meer informatie hebben, hoort u weer van ons.