Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 april 2004, no. 105

Landsdekkend beeld van bodemverontreiniging beschikbaar

Bodemverontreiniging in Eindhoven beter in beeld

In samenwerking met het ministerie van VROM zijn de provincies en grote gemeenten gestart met een onderzoek naar bodemverontreiniging. Deze maand heeft het ministerie daaruit een landsdekkend beeld van bodemverontreiniging samengesteld.

In Eindhoven moet aan 2284 locaties gewerkt worden de komende 26 jaar. Dit werk varieert van nader historisch onderzoek tot daadwerkelijke sanering.

Het in beeld brengen van bodemverontreiniging is in Eindhoven uitgevoerd door de Milieudienst Regio Eindhoven. Op basis van bestaande bodemonderzoeken en historische informatie, zoals oude hinderwetvergunningen, luchtfotos en het tankenbestand. Deze informatie is vastgelegd in een geografisch informatiesysteem. Dit systeem wordt de komende jaren bewerkt tot een toegankelijk systeem voor burgers en bedrijven.

2284 locaties
Van de 2284 locaties waaraan de komende jaren gewerkt moet worden is een zeer groot deel waarschijnlijk niet of slechts licht verontreinigd. Dit moet nog nader onderzocht worden. Op dit moment is bekend dat op 100 plaatsen daadwerkelijk sanering noodzakelijk is en dat er 268 locaties zijn waar nog verder bodemonderzoek moet plaatsvinden. In 1834 gevallen moet nog door middel van nader historisch onderzoek vastgesteld worden of er al dan niet gesaneerd moet worden. Op de overige 82 locaties is nog nazorg nodig.

Urgente verontreinigingen
Urgente verontreiniging betekent dat er een gezondheidsrisico bestaat of een risico op verspreiding van de bodemverontreiniging. Op dit moment zijn in Eindhoven 41 locaties met urgente bodemverontreiniging bekend. Het gaat in deze gevallen om verontreiniging met een verspreidingsrisico. In Eindhoven zijn op dit moment geen locaties bekend waar sprake is van gezondheidsrisicos. Van de 41 urgente locaties zijn er inmiddels 16 volledig gesaneerd, 17 saneringen zijn gestart en voor de overige 8 locaties zijn saneringsplannen in voorbereiding.

Aanpak
De totale kosten voor de bodemsanering in Eindhoven worden op dit moment geschat op 84 miljoen euro. In het grootste deel van de saneringen is de gemeente niet of slechts in beperkte mate verantwoordelijk voor de kosten. In eerste instantie is de vervuiler verantwoordelijk voor de sanering. In andere gevallen wordt de sanering door belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld projectontwikkelaars, meegenomen in de ontwikkeling van een gebied.

Visie, programma, projecten
Dit jaar wordt de gemeentelijke Milieuvisie vastgesteld. Deze visie zal bestaan uit de Ambitie 2030 en het Milieubeleidsplan 2004-2007. Hierin wordt het beleid van de gemeente ten aanzien van milieu in grote lijnen vastgelegd. Het beleid ten aanzien van bodem wordt in de loop van 2004 verder uitgewerkt in een beleidsnota bodemkwaliteit.

Jaarlijks stelt het college het programma bodem, lucht, klimaat en geluid vast. Onderdeel van het programma is een projectenlijst bodem. Deze projectenlijst voor 2004 is op 13 april door het college behandeld. Daarin is onder andere te lezen bij welke bodemsaneringen de gemeente dit jaar betrokken zal zijn.

© 2004 Gemeente Eindhoven