Vlaamse overheid

Vlaams Leefmilieuminister Jef Tavernier erkent 140 hectaren van de Schotshei in Maaseik en Dilsen-Stokkem als Vlaams natuurreservaat. Dat is de grootste erkenning totnogtoe in 2004 én de op drie na grootste van de voorbije vijf jaren. In totaal is het erkende gebied nu 245 hectare groot. De Stichting Limburgs Landschap kan dankzij deze erkenning nu Vlaamse subsidies krijgen voor het beheer van het gebied. "Unieke natuur wordt op deze wijze gered en tegelijkertijd krijgen natuurliefhebbers en wandelaars weer nieuwe kansen om er van te genieten," zegt milieuminster Tavernier. "Er komen vogelkijkhutten en uitkijkplaatsen voor wandelaars. Natuur redden en toegankelijk maken voor de mensen. Dat is wat we willen. Dat is wat we in de Schotshei perfect realiseren."

De Schotshei is een samengesteld natuurgebied en bestaat uit twee delen. Den Tösch-Langeren op het grondgebied van Maaseik en Bergerven-Vossenberg op het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem.
Bergerven-Vossenberg is een open landschap tussen een oude Maasmeander en de Zuid-Willemsvaart. Door grindontginning (tot 1996) ontstonden er verschillende plassen, samen goed voor 50 hectaren open water. Het zuidelijk deel, de Vossenberg, is hoger gelegen en bestaat uit heide en bossen. In dit gedeelte van de Schotshei groeit nog rode dopheide en drijvende waterweegbree. Het gebied wordt regelmatig bezocht door broedvogels zoals nachtzwaluwen, boomleeuweriken en boomvalken. Ook zeldzame reptielen en amfibieën leven in het reservaat: gladde slangen, levenbarende hagedissen en vinpootsalamanders. "De Schotshei is een uniek stuk natuur," zo weet de groene milieuminister. "Er werden in totaal liefst 312 verschillende plantensoorten geteld en bijna 100 verschillende broedvogels."
Het tweede gedeelte, Den Tösch-Langeren, ligt tussen de woonkernen van Maaseik en Neeroeteren en wordt doormidden gesneden door de Bosbeek. Het gedeelte langs de Bosbeek is moerasachtig waar watervogels zoals de waterral zich thuis voelen en waar ook zeldzame libellensoorten rondvliegen. Verder van de beek verwijderd, vinden we een landschap gedomineerd door houtkanten waar zeldzame sprinkhaansoorten zoals het wekkertje en het schavertje te vinden zijn.
Zegt minister Jef Tavernier: "De toekomst van de natuur in het gebied lijkt verzekerd: enerzijds is er deze erkenning, anderzijds vinden er ook inrichtingswerken plaats om de natuur een handje te helpen. Het uiteindelijke doel is de droge en vochtige heide in de regio verder te ontwikkelen. Ook zullen de oevers van de waterlopen in de streek een opknapbeurt krijgen, zodat oevervegetaties zich opnieuw kunnen ontwikkelen." Tenslotte denkt minister Jef Tavernier ook aan de wandelaars en andere zogenaamde "zachte recreanten". "Er zijn al wandelpaden in het gebied, en er zullen een aantal plaatsen ingericht worden van waar de wandelaars een mooi zicht zullen hebben op het weidse landschap van de Schotshei. Er zullen ook vogelkijkhutten gebouwd worden. Zo maken we de mooiste stukjes natuur toegankelijk voor de mensen."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---