Provincie Limburg

Ontbrekende schakel in geschiedenis van Limburg gevonden Spectaculaire archeologische vondsten in Bottleneck Infra-gebied

Bij het archeologisch vooronderzoek voor de aanleg voor het tracé van de N296 van het project Bottleneck Infra in de gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen zijn spectaculaire vondsten uit de laat-Romeinse en vroeg Middeleeuwse perioden gedaan. Gedeputeerde Odile Wolfs: Hiermee hebben we een van de ontbrekende stukjes van de puzzel van onze geschiedenis gevonden. Het geeft aan hoe belangrijk archeologisch onderzoek is. De Provincie heeft in afstemming met alle betrokkenen haar verantwoordelijkheid genomen, met dit fantastische resultaat.

In mei 2003 heeft de Provincie Limburg voor het tracé van de N296 opdracht gegeven tot archeologisch vooronderzoek. Een aantal proefsleuven werd gegraven. Hieruit kwamen geen noemenswaardige vondsten naar voren. In november 2003 werd ook voor het laatste gedeelte betredingstoestemming verkregen. Hierdoor kon ook dit stuk onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek bleek dat in het projectgebied van de N296 bijzondere bodemschatten aanwezig waren, die door het bevoegd gezag, de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), van nationaal belang zijn gekwalificeerd. Met dit gegeven is de Provincie Limburg zorgvuldig omgegaan en heeft vervolgens opdracht tot opgraving gegeven. Behoud in situ (ter plaatse) was in dit geval niet mogelijk. Vanwege het nationaal belang heeft de Provincie Limburg een verzoek voor een bijdrage in de zeer hoge kosten ingediend bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Vondsten
De vondsten, zoals sporen van werkplaatsen, ovens en stookplaatsen, munten, mantelspelden, gereedschap, gordelbeslag, etc. zullen niet in het depot van de Provincie verdwijnen maar in een museum terecht komen. Hierover is nog overleg nodig met betrokken instanties. De Provincie Limburg laat met deze opgraving zien dat zij zorgvuldig met het bodemarchief omgaat en dat zij vooruitlopend op de invoering van het verdrag van Malta - die naar alle waarschijnlijkheid in januari 2005 van kracht wordt werk maakt van archeologie. De opgraving is uitgevoerd door het archeologisch bedrijf Archeomedia en werd ambtelijk begeleid door de afdeling Infra Projecten en de afdeling Cultuur en Sociale Ontwikkeling van de Provincie.

20-4-2004 16:15