Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Toelating omstreden gentech-maïs onverantwoord

20-04-2004 * De SP vindt het onverantwoord dat minister Veerman het Europese moratorium op genetisch gemodificeerde levensmiddelen wil doorbreken. De Europese Raad stemt volgende week over toelating op de consumentenmarkt van gemanipuleerd `Bt11 maïs' van het bedrijf Syngenta.

SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Er worden onacceptabele risico's genomen. Het EU-comité van deskundigen voor voedselzaken kon door grote verdeeldheid niet tot overeenstemming komen. Daarom ligt de beslissing nu bij de ministerraad. Zolang er twijfel is over gevolgen voor volksgezondheid en milieu, moeten we het voorzorgsprincipe hanteren en nee zeggen."

Minister Veerman heeft aangegeven dat hij zal instemmen met het voorstel om gentech-maïs toe te laten in Europa. Volgens hem is voldaan aan alle voorwaarden voor de toetsing van voedselveiligheid. Volgens de SP is de bewijsvoering niet sluitend.

Van Velzen: "In 2003 kregen de inwoners van een dorp in de Filippijnen huiduitslag, koorts en ademhalingsproblemen door overwaaiend stuifmeel van een naburig Bt-maïsveld. Noorse onderzoekers troffen het Bt-bacterie aan in bloedmonsters van de inwoners."

De EPA, de instantie die in de VS over GMO-gewassen beslist, geeft toe dat Bt-proteïnen bij muizen allergische reacties uitlokken. Toch gaf zij groen licht, want de Bt-proteïnen zouden zo snel afgebroken worden dat zij het menselijke darmkanaal niet zouden bereiken.

Van Velzen is niet overtuigd, vooral ook gezien de ervaringen op de Filippijnen: "Het blijft zo dat er geen sluitend bewijs is. Deze twijfels worden gedeeld door het EU-comité van deskundigen voor voedselzaken. Bovendien is ruim 70% van de Europese bevolking tegen gentech-voedsel. Het is onacceptabel als de ministerraad dat naast zich neerlegt. We moeten ons durven uitspreken tegen deze Amerikaanse druk."

zie ook Dossier genetische manipulatie