Vlaams Parlement

19 apr 0004

Vlaanderen krijgt een Vredesinstituut

De Commissie ad hoc voor Wapenhandel van het Vlaams Parlement heeft op zijn vergadering van vandaag maandag 19 april het voorstel van decreet op de oprichting van een Vlaams parlementaire Vredesinstituut goedgekeurd.

Oorspronkelijk werd dit voorstel ingediend door de Vlaamse parlementsleden van de Spirit-fractie. Na hoorzittingen en een advies van de Raad van State werd de tekst van het voorstel grondig aangepast door een amendement van de meerderheidsfracties, ondertekend door Norbert De Batselier (SP.a), Didier Ramoudt (VLD), Jan Roegiers (Spirit) en Eloi Glorieux (Groen !). Die tekst werd door de Commissie aangenomen. De meerderheidsfracties VLD, SP.a, Spirit en Groen ! stemden voor. CD&V en Vlaams Blok hebben zich onthouden.

Het Vredesinstituut (voluit : Vlaams Instituut voor Vrede en Geweldpreventie), wordt een onafhankelijke instelling, verbonden aan het Vlaams Parlement. Het instituut krijgt hetzelfde statuut als de andere drie aan het parlement verbonden instellingen (Vlaamse Ombudsdienst, Kinderrechtencommissariaat en Vlaams Instiuut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek).

Het Vredesinstituut krijgt vier opdrachten : stimuleren van het vredesonderzoek in Vlaanderen, voorlichting over vrede en geweldpreventie, ter beschikking stellen van documentatie over vrede en geweldpreventie en advies aan het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering.

De discussie in de Commissie handelde vooral over de onderzoeksopdracht en de adviesverlening. Academici en vertegenwoordigers uit de vredesbeweging hebben tijdens de hoorzittingen erop aangedrongen dat het Vredesinstituut niet in de plaats van bestaande initiatieven zou treden. Daarom zal het Vredesinstituut vooral onderzoeksopdrachten uitbesteden en samenwerken met bestaande wetenschappelijke instellingen en met NGO's die aan vredesonderzoek doen. Tijdens de hoorzittingen werd er ook sterk op aangedrongen dat het Vredesinstituut een neutrale koers moet kunnen varen in zijn adviesverlening. Het decreet bepaalt dat het Vredesinstituut advies uitbrengt over de jaarlijkse beleidsbrief van de minister die bevoegd is voor de wapenexportlicenties. Ook is er een verplichte adviesverlening over de goedkeuring van internationale akkoorden tussen Vlaanderen en partnerlanden. De adviezen van het instituut zijn niet bindend.

Het Vredesinstituut zal worden geleid door een Raad van Bestuur. De leden van die Raad van Bestuur worden aangewezen door de fracties van het Vlaams Parlement, de Vlaamse Interuniversitaire Raad, de Nederlandstalige vredesorganisaties en de SERV. Een Wetenschappelijke Raad van binnen-en buitenlandse experten begeleidt het wetenschappelijke onderzoek van het Vredesinstituut. De eigenlijke werking gebeurt door een wetenschappelijk secretariaat, dat bij aanvang een zestal personeelsleden zal tellen.

Het Vredesinstituut wordt opgericht in het najaar van 2004, en zal naar verwachting vanaf januari 2005 operationeel zijn.

Verant. Uitg. : Persdienst -Beknopt Verslag 02/552.15.62