Gemeente Amersfoort

Meeste bezoekers jongerencentra tevreden

datum: 20 april 2004

Er zijn drie jongerencentra in Amersfoort: Madrid in Liendert, Reset in het Soesterkwartier en Lijn 16 in Schothorst. Bureau Onderzoek & Statistiek (O&S) van de gemeente is gaan praten met jongeren en jongerenwerkers om meer zicht te krijgen op het gebruik en functioneren van de jongerencentra. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste bezoekers tevreden zijn.

In de jongerencentra subsidieert de gemeente het jongerenwerk dat wordt uitgevoerd door de SWA.
Om meer zicht te krijgen op het functioneren van de jongerencentra heeft O&S een onderzoek uitgevoerd dat uitsluitend gericht was op de bezoekers van de centra. In de in maart gestarte Jongerenstadspeiling komen ook de niet-bezoekers aan bod. Activiteiten voor tieners en jongeren in de wijkcentra en 'So What' zijn niet onderzocht.

Tevredenheid
In alle drie de jongerencentra hebben de bezoekers het goed naar hun zin. Als ze al op- en aanmerkingen hebben, willen ze vooral meer van hetzelfde: ruimere openingstijden, betere spullen, computers en huisvesting , meer uitstapjes, feesten enzovoort. Uit alle gesprekken komt een beeld naar voren van bevlogen jongerenwerkers die zich enorm inzetten voor jongeren. Kennen, gekend worden en vertrouwen zijn sleutelwoorden voor de jongerenwerkers. Ze bouwen relaties op met jongeren in Amersfoort om te weten wat zich op straat afspeelt en waar problemen zijn.

Vrienden ontmoeten
Jongeren komen vooral in de centra om vrienden te ontmoeten en samen gezellig wat te drinken. Ze kunnen er computeren, tafelvoetballen en poolen. Daarnaast worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals meidenwerk, een tienerclub, zaalvoetbal, een feest of een uitje. Jongerenwerkers vragen regelmatig aan jongeren wat ze nog meer willen dan elkaar ontmoeten. In Madrid bespreekt een jongerenraad eens per twee weken het aanbod. In Lijn 16 en Reset vindt hierover geen gestructureerd overleg plaats. Wel hebben beide centra vorig jaar een enquête onder de bezoekers gehouden. Hoe meer jongeren betrokken zijn bij het bedenken en organiseren van een activiteit, hoe groter de kans op succes.

Madrid
In Madrid komen bijna alleen allochtone, laag opgeleide jongens uit Liendert maar ook uit andere wijken. Deze jongens vinden het jammer dat er zo weinig meisjes komen, maar ze begrijpen het wel. 'Als er alleen maar jongens zijn, is het voor meisjes niet leuk om te komen'. Madrid bestaat uit één niet al te grote, centrale ruimte. Daardoor is er weinig plek voor meidengroepen, cursussen en groepsactiviteiten.

Reset
Reset in het Soesterkwartier is het grootste centrum met een centrale zaal en daarnaast nog vier ruimten. Ook in Reset komen vooral laagopgeleide jongens. Maar in tegenstelling tot Madrid zijn dit voornamelijk autochtone Soesterkwartierders. Jongeren in Reset: 'De Reset is van ons, anderen horen hier niet'.

Lijn 16
In dit centrum is de groep bezoekers iets diverser van samenstelling. Laag opgeleide jongens zijn wel in de meerderheid, maar er komen ook jongeren met een andere achtergrond. De meisjes die er komen zijn overwegend Nederlands. Lijn 16 bestaat maar uit één ruimte. Dit beperkt de mogelijkheden om activiteiten te organiseren.