Gemeente Amersfoort

Alle hens aan dek! Kadernota voor gemeentebegroting 2005 naar gemeenteraad

datum: 20 april 2004

'Geen nieuwe gemeentelijke bezuinigingen, maar we moeten wel alert blijven op nieuwe Rijksbezuinigingen. Temeer omdat het Rijk al zoveel bezuinigingen heeft aangekondigd waarvan we de precieze consequenties nog niet kennen. We doen er alles aan om de koers vast te houden en zoveel mogelijk voornemens te realiseren. Ruimte voor nieuwe zaken kan alleen als daar oude voornemens voor worden ingewisseld, oftewel oud voor nieuw.' Dit was de boodschap van de wethouder van financiën, Jan de Wilde bij de presentatie van de concept-kadernota. Het college van B&W van Amersfoort heeft deze nota vandaag vastgesteld. De nota bevat naar de visie van het college alle uitgangspunten voor het opstellen van de gemeentebegroting 2005 en de meerjarenbegroting tot 2008.

Voor de begroting van 2005 wil het college vooralsnog geen nieuwe grootschalige bezuinigingsronde opstarten, maar eerst de ontwikkelingen op rijksniveau afwachten. Uiterlijk bij de kadernota van volgend jaar kan dan opnieuw een afweging worden gemaakt over al of niet opnieuw bezuinigen. Er is geen ruimte voor nieuwe wensen tenzij het oud voor nieuw principe wordt gehanteerd. Voorgesteld wordt om bezuinigingen bij het Rijk en de provincie niet te compenseren. Dit betekent dat deze kortingen voelbaar zullen zijn in met name de gebieden zorg en welzijn, onderwijs, cultuur, sport en toerisme. Als gevolg van de wet werk en bijstand, die sinds 1 januari van kracht is, is ook daar voelbaar dat het Rijk bezuinigt. Om ondanks de krappe financiële situatie het armoedebeleid vorm te geven stelt het college voor om de onroerende zaakbelasting met 1 % extra te verhogen. Dan resteert nog een gat van 400.000 euro. De gemeenteraad moet bepalen of zij dit gat wil dichten door de onroerende zaakbelasting met nog 1% te verhogen of door nieuwe bezuinigingen op een van de programma's. De voorgestelde tariefsverhoging van de onroerende zaakbelasting is daarmee minimaal 2,33 % en maximaal 3,33%.

De concept-kadernota 2005 ligt voor het publiek ter inzage in de gemeentelijke Informatiewinkel in de Observant. Op 10 mei is er van 20.00 tot 22.30 uur in het stadhuis een hoorzitting. Burgers en organisaties kunnen dan hun mening kenbaar maken aan de gemeenteraad. Op 24 en 25 mei vergadert de gemeenteraad over de kadernota. Op 29 september 2004 worden de uiteindelijke begrotingsvoorstellen van het college bekendgemaakt. Op 8 en 10 november stelt de gemeenteraad de begroting voor 2005 vast.