Gemeente Enschede

B en W akkoord met de realisatie van het Muziekcluster


Enschede, 20-04-2004

De gemeenteraad wordt om een "go" gevraagd

Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor om definitief te besluiten tot realisatie van het muziekcluster. In 2003 heeft de gemeenteraad de inhoudelijke koers voor het muziekcluster vastgesteld en daarbij de financiële kaders aangegeven. Tevens heeft de gemeenteraad toen besloten dat het definitieve besluit voor de bouw van het muziekcluster in 2004 moet worden genomen. De gemeenteraad zal over dit collegevoorstel een besluit nemen in de raadsvergadering van 10 mei aanstaande.

Binnen het project Muziekkwartier is het nieuwe muziekcluster een van de eerste beeldbepalende elementen die zullen worden gebouwd. Eind 2003 is na een zorgvuldige procedure door de culturele instellingen en de gemeente gezamenlijk gekozen voor het ontwerp van architectenbureau Hoogstad voor een muziekcluster op het Molenplein. In april 2003 heeft de gemeenteraad de financiële kaders vastgesteld, met een nog te dekken bedrag van ? 14,22 miljoen. Op basis van het voorlopig ontwerp van de architect is nu duidelijk dat het muziekcluster binnen de budgettaire kaders kan worden gerealiseerd.

Voor het college is daarbij van belang dat inmiddels zicht is op financiële bijdragen van het Rijk (de zogenaamde BIRK-bijdrage) en de Provincie Overijssel. Hoewel over de exacte hoogte van de bijdragen nog nader overleg moet plaatsvinden, concludeert het college op grond van de door de gemeente gereserveerde middelen en de toezeggingen dat het muziekcluster binnen de door de gemeenteraad gestelde financiële kaders is te realiseren. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om een definitieve "go" te geven voor de realisatie van het muziekcluster.

Het project Muziekkwartier

Met het project Muziekkwartier wil Enschede culturele voorzieningen van topniveau aantrekken, waarmee de stad het woon- en vestigingsklimaat en haar centrumfunctie voor de regio kan versterken. Het Muziekkwartier is tevens de aanjager voor de grootstedelijke ontwikkeling van de oostelijke spoorzone. Daartoe dient de ruimtelijke en economische potentie van het gebied maximaal te worden benut. De unieke ligging van de spoorzone, strategisch gelegen tussen het station, het muziektheater en het kloppend hart van Enschede, maakt een kwalitatief hoogwaardige invulling mogelijk. Op deze wijze wordt de oostelijke spoorzone een passend antwoord op de kwaliteitsslag die met het Van Heekplein aan de zuidwestkant van het centrum is gemaakt.

Samenwerkende instellingen

Uniek voor het project is dat een aantal vooraanstaande culturele instellingen van Enschede organisatorisch en programmatisch vergaand zullen samenwerken. Deze instellingen zijn de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten, Podium Twente, Atak, het Conservatorium Saxion Hogeschool en de Muziekschool Twente. Om deze samenwerking te optimaliseren zullen de instellingen samenwerken in een joint venture. De instellingen hebben verder afgesproken dat de toekomstige exploitant van het gebouw (inclusief het huidige Muziekcentrum) aan het eind van het jaar bekend moet zijn. Tot dat moment wordt de huidige projectmanager namens de instellingen (M. Bruinsma) aangesteld als directeur (a.i.). Gelet op het belang voor het project heeft het college van B en W besloten om de organisatorische samenwerking financieel te ondersteunen.

Parkeergarage

In de plannen voor het Muziekkwartier is tevens voorzien in de bouw van een parkeergarage.

Het college gaat er vanuit dat de financiering van de parkeergarage te zijner tijd gerealiseerd kan worden, naast dekking uit de reguliere exploitatie, uit bijdragen van commerciële partijen en hogere overheden. Een besluit over realisatie van de parkeergarage wordt later genomen. Overigens kan de parkeergarage los van het Muziekcluster gerealiseerd worden en zijn er voor de korte termijn voldoende parkeervoorzieningen voorhanden.

Omdat het van belang dat de parkeergarage en Muziekcluster in samenhang ontwikkeld worden heeft het college besloten om een definitief ontwerp te laten maken. Op een later tijdstip zal worden besloten tot de bouw van de parkeergarage.

Voormalig gebouw Sociale Dienst

Aanvankelijk lag in de bedoeling om het voormalig gebouw van de Sociale Dienst (Molenplein 1) in het plan te handhaven. De plannen voor een parkeergarage hebben echter laten zien dat sloop van het pand om economische en ruimtelijke overwegingen de voorkeur verdient.

De planning

Wanneer de gemeenteraad op 10 mei aanstaande het voorstel van college van B en W overneemt, kan het muziekcluster per 1 juli 2008 in gebruik worden genomen, overeenkomstig de planning.

---

Gepubliceerd op 20-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar