Gemeente Den Haag

april 2004
Leerplichtambtenaren vragen aandacht voor verzuim op Dag van de Leerplicht (20 april)

Spijbelen mag niet, net als een paar dagen voor de schoolvakantie al op vakantie gaan. Ook structureel te laat komen in de klas is niet de bedoeling. Om het belang van handhaving van leerplicht onder de aandacht te brengen bij gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige leerlingen en hun ouders is donderdag 22 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Onder het motto 'Leerplicht. Neem het niet te licht' vragen leerplichtambtenaren ook in Den Haag op 22 april aandacht voor verzuim. Op een aantal scholen organiseren ze een belactie, controleren ze de verzuimadministratie en delen ze flyers uit.

Bij sommige scholen worden 's ochtends flyers uitgedeeld aan 'laatkomers', leerlingen die, al dan niet samen met hun ouders, net iets te laat op school komen. Op deze manier willen de leerplichtambtenaren leerlingen en ouders aanspreken op hun gedrag. Ouders geven hiermee namelijk een slecht voorbeeld voor de toekomst. Ouders en leerlingen krijgen een flyer die er uit ziet als een 'rode kaart'. Op de flyer staat het belang van leerplicht en het doel van de actie uitgelegd.

Belactie
Een aantal scholen voor voortgezet onderwijs is gevraagd om op 22 april voor 10.00 uur alle ongeoorloofd afwezige leerlingen te melden. Met dit overzicht kan de leerplichtambtenaar aan de slag. De afwezige leerlingen en hun ouders worden gebeld. Het doel is om het verzuim heel concreet in beeld te brengen. De afwezigen en hun ouders worden direct aangesproken op hun verzuim. Daarnaast willen de leerplichtambtenaren benadrukken dat het belangrijk is dat scholen de verzuimadministratie op orde hebben. Een andere manier waarop leerplichtambtenaren hier aandacht voor te vragen is door met een schoolarts de verzuimadministratie te controleren.

Debat
's Middags om 16.00 uur is er in Rotterdam een groot slotdebat van de Dag van de Leerplicht, waar onder meer minister van Onderwijs Maria van der Hoeven aanwezig is. Den Haag wordt onder meer vertegenwoordigd door George Rasker, officier van Justitie en belast met leerplichtzaken, Koos van den IJssel, directeur van het Atlascollege, gemeenteraadslid voor GroenLinks Bert van Alphen en directeur van het Terra College Gerard van Miltenburg.

De leerplichtambtenaren van gemeenten spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leeplichtwet, leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken tien leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.