Gemeente Den Haag

april 2004
Financiële meevaller voor gemeente Den Haag (20 april)

Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben vandaag de jaarrekening en het jaarverslag over 2003 aangeboden aan de gemeenteraad. Het boekjaar wordt, na verrekening met de reserves, afgesloten met een positief resultaat van bijna
EUR 56 miljoen. Voorgesteld wordt nu om - conform het college akkoord - van het concernvoordeel 25 % toe te voegen aan de algemene reserve. Hierbij gaat het om een bedrag van ca. EUR 12 miljoen. Voor het restantbedrag van ca. EUR 36 miljoen wil het college extra afschrijven op de oudste investeringen met een maatschappelijk nut, bijvoorbeeld bruggen en wegen. Dit levert structureel EUR 3,4 miljoen op.

Het college van B&W wil EUR 9,4 miljoen reserveren voor het opvangen van eventuele extra rijksbezuinigingen waarvan de omvang nu nog niet bekend is.
In de zogenoemde meicirculaire van de minister van Financiën zal hierover meer duidelijkheid worden gegeven.
Voor knelpunten bij de begroting 2005 wil het college EUR 3,4 miljoen reserveren tenzij uit de eerder genoemde rijksbezuinigingen blijkt dat daarvoor extra ombuigingen noodzakelijk zijn.

Een groot gedeelte van het rekeningresultaat (circa EUR 30 miljoen) wordt veroorzaakt door posten die niet in de begroting 2003 konden worden geraamd. Dit betreft met name:

* de algemene uitkering uit het gemeentefonds voor EUR 8 miljoen. De werkelijke bedragen uit zowel de herberekening door het Rijk over vorige jaren als de uitkering uit de behoedzaamheidsreserve blijken pas na het begrotingsjaar.

* de opbrengst van verkoop van deelnemingen, waarvan EUR 9,9 miljoen TZH tot het eind van 2003 onzeker was en daarom niet opgenomen in de begroting.

* het voordeel op het BTW compensatiefonds EUR 7 miljoen: in 2003 hebben gemeenten voor het eerst een raming moeten maken van de te declareren BTW voor dat jaar. Den Haag heeft in de begroting voor circa EUR 7 miljoen lager geraamd dan de werkelijke BTW blijkt te zijn.

* vrijval van de post onvoorzien ad EUR 5 miljoen: omdat zich geen calamiteiten hebben voorgedaan valt de post onvoorzien vrij bij de rekening.