Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 20 april 2004

Rob krant over Politiek & media
De Rob heeft een krant uitgebracht als vervolg op het advies 'Politiek en media. Pleidooi voor een LAT-relatie' aan het kabinet in september 2003. Meer informatie kunt u lezen in het dossier 'Politiek en media'. Deze vind u onder het knopje 'Links'.

Advies
De burger wil een rijksoverheid die openstaat voor maatschappelijke signalen en die zich meer bezig houdt met maatschappelijke vraagstukken dan met zichzelf. Dat vraagt om een andere cultuur binnen de rijksoverheid, een FORSe cultuur: Flexibel, Omgevingsgericht, Resultaatgericht en Samenwerkingsgericht.
De Raad voor het openbaar bestuur meent dat het kabinetsprogramma 'Andere Overheid' ten onrechte nauwelijks aandacht heeft voor aspecten van organisatiecultuur. De 'Andere Overheid' kan niet gerealiseerd worden zonder veranderingen in houdingen en werkwijzen van ambtenaren (en van bestuurders en politici). De Rob biedt in zijn advies "Cultuur met een FORS postuur" handreikingen aan voor een Forsere overheid. U kunt het advies hier downloaden.

Middagbijeenkomst 'andere rijksdienst, andere organisatiecultuur' Op dinsdag 6 april 2004 organiseerde de Rob een middagbijeenkomst rond zijn advies 'Cultuur met een FORS postuur', op het ministerie van EZ Sprekers waren o.a. prof. dr. Arno Korsten, prof. dr. Mark van Twist en prof. dr. Hans Bekke. In een paneldiscussie met o.a. Roel Bekker (SG bij VWS), Marjanne Sint (SG bij VROM), drs. Jan Postma (ex-SG bij Financien), dr. Elisabeth Dobbinga ('kenner' van de cultuur bij VenW) en mr. drs. Nicole Stolk (Programmamanager van het BZK-cultuurprogramma 'Leo'), kwamen o.a. concrete cultuurveranderingtrajecten binnen de rijksdienst aan bod. Van de bijeenkomst zal een verslag worden gemaakt dat hier te downloaden zal zijn.

Uit de vergadering van 8 april 2004
Op 7 april heeft de Raad heeft nieuwe twee adviesaanvragen ontvangen van de minister voor BVK in relatie tot de gekozen burgermeester. De Raad is gevraagd deze adviezen voor 21 mei uit te brengen. De eerste adviesvraag betreft het concept wetsvoorstel Introductie Gekozen Burgemeester (wijzigingen in de gemeentewet). De tweede adviesvraag betreft het concept wetsvoorstel Verkiezing Burgemeester (nieuwe wet).

Daarnaast is de Raad om advies gevraagd over de versterking van de democratie. Deze adviesvraag sluit aan bij het al lopende traject van de Raad over de toekomst van de representatieve democratie. De Raad verwacht het advies in oktober van dit jaar uit te brengen.

In de vergadering werd voorts gesproken over een plan van aanpak voor advisering over de lokale autonomie. De Raad was de door vaste kamercommissie BZK gevraagd te adviseren over het lokale belastinggebied, maar heeft beslist in meer algemene zin in te gaan op de huidige waarde en betekenis van het autonomiebegrip.

Tot slot heeft de Raad gesproken over het proefonderzoek naar de karakterisering van Kamervragen. De Raad heeft beslist het onderzoek voort te zetten, waarbij de nadruk ligt op de relatie met het programma Andere Overheid en de daar geformuleerde ambitie meer over te laten aan de civil society.

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen. Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv. Hier kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.
---