Ingezonden persbericht


EXMAR breidt haar vloot uit

Exmar (www.exmar.be) heeft een lange termijn overeenkomst afgesloten met Excelerate Energy LP, (www.excelerateenergy.com) gastransporteur en ­ verkoper gevestigd te Woodlands, Texas, voor een bijkomende LNG tanker uitgerust met een hervergassingsinstallatie (LNGRV). Het schip, met membraantanks en een capaciteit van 138.000 m³, zal gebouwd worden door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd (DSME) en uitgerust worden met het Energy BridgeTM systeem. De oplevering is voorzien in het vierde kwartaal van 2006. Exmar zal samen met Excelerate Energy, elk voor de helft, eigenaar zijn van het schip. Excelerate heeft de bedoeling het schip te gebruiken om hervergaste LNG te leveren in de offshore terminal gelegen op 116 mijlen voor de kust van Louisiana, in de Golf van Mexico.
Met 3 schepen in lange termijnbevrachting beschikt Excelerate nu over de nodige flexibiliteit om in te spelen op eventuele behoeften op andere plaatsen. Energy BridgeTM is een nieuwe techniek die gezamelijk ontwikkeld werd door Exmar, Excelerate Energy en DSME, en die toelaat het vloeibaar aardgas (LNG) aan boord van het schip zelf te hervergassen. Met behulp van een boei, een techniek die reeds meer dan een decennium lang haar deugdelijkheid heeft bewezen bij de oliewinnig in de Noordzee, wordt het schip met leidingen gekoppeld aan de onderwater-pijplijn die ter plaatse beschikbaar is, waarna het gas rechtstreeks van het schip naar de wal kan worden gepompt. Het Energy BridgeTM systeem kan overal ter wereld worden toegepast om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar aardgas. Met deze bestelling zullen in totaal 3 LNG tankers uitgerust zijn met het Energy BridgeTM systeem, inbegrepen de EXCELSIOR, met voorziene oplevering in november 2004 en DSME bouwnummer N°2218, de EXCELLENCE, met voorziene levering in april 2005 .

Daarenboven heeft Exmar in samenwerking Lauritzen Kosan (www.lauritzenkosan.com), een overeenkomst afgesloten met Far East Shipping (Tokyo) om 11 kleine gastankers uitgerust met druktanks aan te kopen, waarvan 1 met een capaciteit van 3.200 m², 8 met een capaciteit van 3.500 m² en 2 met een capaciteit van 5.000 m². De levering is voorzien in de loop van juni 2004.

Tevens werd een principeovereenkomst bereikt met een Japanse groep voor de verkoop van 3 LPG/Ethyleen tankers met een capaciteit van 10.500 m³ elk (polar- klasse). Deze schepen zullen geleverd worden in mei/juni 2004 en door Exmar terug in bevrachting worden genomen.

Exmar is één van de grootste gastankerrederijen ter wereld met een gediversifieerde vloot van 47 schepen gaande van LNG tankers met een capaciteit van 138.000 m³ tot kleine LPG tankers met een capaciteit van 3.200 m³.

Voor verdere informatie contacteer :
De Heer Nicolas Saverys
Exmar
Tel : +32/3/247 5633
Fax: +32/3/248 2740
e mail: ceo@exmar.be


---- --