DRAGER SAFETY NEDERLAND B.V.

Van marihuana tot extacy: mobiele Dräger DrugTest(r) werkt

Persbericht 20 April 2004

Van marihuana tot extacy: Dräger DrugTest(r) werkt zeer selectief, mobiel, snel en discreet

Zoetermeer - Met de Dräger DrugTest introduceert Dräger Safety, Lübeck (Duitsland), een volledig nieuw mobiel systeem voor het aantonen van drugmisbruik (druggebruik).

Het systeem onderzoekt speekselmonsters en biedt daarmee - in tegenstelling tot de tot nu toe gebruikte methoden zoals bloed-, urine- of haarmonsters - het voordeel van een snel, eenvoudig en discreet onderzoek, binnen slechts 15 minuten is er een uitslag bekend. Het systeem is compact en draagbaar en kan dus op iedere locatie worden ingezet.

Zes hoofdgroepen aantoonbaar
Met de Dräger DrugTest is het nu mogelijk om uiterst selectief tot zes verschillende substantiegroepen aan te tonen (cannabis, amfetamine, methamfetamine, cocaïne, opiaten en fencyclidin). Hiermee wordt ook het actuele bereik van de 'designer drugs' zoals bijvoorbeeld extacy afgedekt.

Het drugs detectie systeem bestaat uit drie componenten:
- test-kit (speekselverzamelaar, bufferpatroon en testcassette);
- elektronisch analyse instrument

- software, die een veelzijdig datamanagementsysteem mogelijk maakt.

Eenvoudige testprocedure
De test-kit is direct en altijd op elke plaats zonder verdere voorbereiding te gebruiken. De testprocedure is uiterst eenvoudig en vormt geen inbreuk op de privacy van de proefpersoon. Het speekselmonster wordt met behulp van een monsternamehouder verzameld en vervolgens in een testcassette ontwikkeld. Het bewijs is permanent en reproduceerbaar.

Het resultaat van de vervolgens uitgevoerde analyse wordt op het display van de verwerkingseenheid weergegeven. Daarbij wordt ook - voor zover druggebruik bij de proefpersoon is aangetoond - het type drug weergegeven.

Immunologische testprocedure
De technologie is gebaseerd op de combinatie van de selectieve immuunchemische componenten gekoppeld aan geheel nieuwe, gepatenteerde luminiscentiedeeltjes als signaalgevers voor de uiteindelijke diagnose of vastelling.
De toepassing van deze luminiscerende deeltjes en een nieuw ontwikkelde opto-elektronische verwerking maakt de noodzakelijke gevoeligheid mogelijk om enkele nanogrammen drugs per milliliter speeksel vast te kunnen stellen.

Gemeenschappelijke ontwikkeling
In relatie tot het detecteren van drugsmisbruik hebben Dräger Safety en de Amerikaanse onderneming OraSure Technologies Inc., Bethlehem/PA, in samenwerking met en met inspraak van het ROSITA-Project (Roadside Testing Assessment; Contract DG VII RO 98-Sc.3032) van de Europese Commissie, de nieuwe platformtechnologie en het systeemconcept ontwikkeld. Het Dräger DrugTest-systeem is op internationale congressen en symposia besproken. Op de voorgrond stond daarbij steeds het doel een discreet, met minimale inbreuk op de lichamelijke integriteit, mobiel detectiesysteem te ontwikkelen, waarbij het in een kort tijdsbestek mogelijk was het gebruik van drugs aan te tonen. Ondertussen zijn omvangrijke onderzoeken, evaluaties en prestatie-analyses in Europa en de VS met succes uitgevoerd.

Met de marktintroductie van de Dräger DrugTest beantwoordt Dräger Safety aan de wensen van het openbaar ministerie en andere gebruikers zoals penitentiaire inrichtingen, verslavingsklinieken, eerste hulp afdelingen en bij bedrijfsgezonheidsdiensten, voor een snel, zeker en eenvoudig bewijs van gebruik van illegale verdovende middelen (drugs).

Dräger Safety AG & Co. KGaA is wereldwijd een vooraanstaande producent van persoonlijke beveiligingsuitrustingen en gasmeettechniek en een aanbieder van complete oplossingen in de veiligheidstechniek. In 2003 steeg de wereldwijde omzet naar 477,4 miljoen Euro.

Dräger Safety AG & Co. KGaA is wereldmarktleider in onder andere ademalcoholmeetapparatuur. Dräger Safety Nederland B.V. is al jaren dé leverancier van ademalcoholmeetapparatuur aan de Nederlandse Politie. Daarnaast is Dräger Safety wereldwijd één van de grootste aanbieders van persoonlijke beschermingsuitrustingen en gasdetectieapparatuur. Dräger Safety biedt complete oplossingen in de veiligheidstechniek volgens het 'Pioneering Solutions' concept.

Dräger DrugTest(r) is een geregistreerd handelsmerk van Dräger Safety AG & Co. KGaA


---


--