Gemeente Best

19-04-2004
Milieuhandhaving in Brabant

Zó handhaven we in Brabant
Milieuhandhaving in Brabant snel en uniform
'Zó handhaven we in Brabant' is de titel van de handhavingstrategie zoals die sinds 1 januari 2004 in de provincie Noord-Brabant geldt. De strategie is ontwikkeld door alle bij de milieuhandhaving betrokken instanties, zoals de gemeenten, waterschappen, provincie, politie en het Openbaar Ministerie. Het doel van de nieuwe strategie is het garanderen van een uniforme en snelle aanpak bij constateringen van milieuovertredingen. De aanpak kent vaak een bestuurs- èn strafrechtelijke kant. Dit betekent dat afstemming tussen de instanties noodzakelijk is, om te komen tot effectieve handhaving waarbij samenwerking voorop staat om overtredingen te beëindigen.

Aanpak
Het belangrijkste aspect van de nieuwe handhavingstrategie is om in een korter en strikter tijdsbestek te komen tot handhaving van de milieunormen. De diverse instanties hebben nu dus afgesproken om hun werkwijze nog beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor wordt ook de rechtsgelijkheid voor bedrijven en particulieren nog beter gewaarborgd.
Er zijn drie verschillende categorieën overtredingen die binnen de strategie elk een eigen aanpak kennen:

1. Bij acuut gevaar zal direct bestuursrechtelijk en strafrechtelijk worden opgetreden. Dit kan inhouden dat bedrijfsactiviteiten direct worden stilgelegd zoals bijvoorbeeld bij lekkende installaties. Daarnaast maakt de politie dan proces-verbaal op.
2. Bij zogenaamde categorie 1-overtredingen gaat het om onomkeerbare milieuschade, de malafide instelling van de veroorzaker, herhaling van de overtreding of calculerend gedrag. Enkele voorbeelden: illegaal lozen, afgeven van gevaarlijk afval aan een bedrijf zonder vergunning, illegaal kappen van bomen of illegaal verwijderen van asbest. Ook in deze situaties wordt meteen bestuursrechtelijk opgetreden door het opleggen van bijvoorbeeld een dwangsom. Deze is bedoeld om herhaling van de overtreding in de toekomst te voorkomen. Daarnaast maakt de politie proces-verbaal op.

3. Alle andere overtredingen worden afgehandeld als een zogenaamde categorie 2-overtreding. Bij constatering van overtredingen uit deze categorie moet de veroorzaker de overtreding binnen een bepaalde termijn herstellen. Vervolgens vindt een hercontrole plaats. Duurt de overtreding voort, dan wordt een tweede hersteltermijn geboden en past het openbaar ministerie zogenoemd flankerend beleid toe. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie een brief naar de veroorzaker stuurt met de boodschap dat de overtreding moet worden beëindigd binnen de door de gemeente, het waterschap of de provincie gestelde termijn. Als dat niet gebeurt, krijgt de politie opdracht proces-verbaal op te maken. De gemeente zal dan bestuursrechtelijk optreden bijvoorbeeld door het opleggen van een dwangsom.

Toepassing
De handhavingstrategie wordt sinds 1 januari 2004 toegepast voor overtredingen met betrekking tot het (oppervlakte)water en het milieu. In een later stadium wordt de strategie ook toegepast voor overtredingen van de bouwregelgeving en ruimtelijke ordening, zoals strijdigheid met bestemmings-plannen. De strategie wordt toegepast bij bedrijven én bij particulieren die milieuovertredingen begaan. Een nieuw element is ook het optreden tegen een andere overheid en de eigen overheid. Juist hier geldt: "afspraak is afspraak". Overtredingen die door de overheid worden begaan, moeten op gelijke wijze worden aangepakt. Nog meer dan bij particulieren gelden hier de nalevingsdoelen in de sfeer van algemeen normbesef en geloofwaardigheid.

Meer informatie
Informatie over de nieuwe handhavingstrategie kan bij elk van de genoemde instanties worden verkregen. Daarnaast kunt u contact opnemen met de heer F. Emmerik van het Servicepunt Handhaving Brabant Zuidoost, telefoon: 040-2594645. Het servicepunt heeft een coördinerende rol.
Binnen de gemeente Best kunt u voor meer informatie terecht bij de afdeling VROM/Milieu, de heer
P. Valk, telefoon: 360238 of e-mail: p.valk@gembest.nl