Gemeente Apeldoorn

Verhoging Rijkssubsidie voor De Ereprijs, Nederlands Jeugd Orkest en Gelderse Muziek Zomer

Maandag 19 april heeft de Raad voor Cultuur een positief oordeel gegeven over de subsidieaanvragen van drie culturele instellingen, Het Orkest De Ereprijs, het Nederlands Jeugd Orkest (NJO) en stichting Gelderse Muziek Zomer.

De subsidie aan De Ereprijs komt, dankzij het positieve advies van de Raad voor Cultuur, uit op een totaal van 100.000,- op jaarbasis (oorspronkelijk 67. 870,-). De subsidie van het Nationaal Jeugd Orkest wordt, als het aan de Raad ligt, verhoogd van 367.760,- naar 391.000,- op jaarbasis. Het advies van de Raad over de Gelderse Muziek Zomer is het instellen van een subsidie van 30.000,- op jaarbasis.

Het Orkest De Ereprijs vervult een meervoudige educatieve functie, onder andere door het bieden van een podium aan jonge componisten en het vertrouwd maken van scholieren met (het componeren van) nieuwe muziek. De Ereprijs biedt daarbij een internationaal platform. De internationale dimensie van de activiteiten van De Ereprijs laat onverlet dat die activiteiten zich hoofdzakelijk in Gelderland afspelen. Het oordeel van de Raad is dat De Ereprijs haar functie goed vervult. Vooral ook omdat de activiteiten een inspiratiebron zijn voor anderen in Nederland. De raad is ervan overtuigd dat het behoud van de succesvolle positie van De Ereprijs alleen mogelijk is wanneer de organisatie over extra financiële middelen beschikt.

De Raad voor de Cultuur acht het NJO een belangrijke instelling binnen het muzikale bestel. Omdat het NJO een brugfunctie vervult tussen opleiding en beroepspraktijk. Dat doet ze zowel door het orkest zelf als door de Summer Academy, waar jong talent de mogelijkheid krijgt om professionele ervaring op te doen. Het NJO voorziet daarmee de muziekpraktijk van nieuwe, kwalitatief hoogwaardige aanwas. Om het relatief nieuwe initiatief, Summer Academy, te professionaliseren, acht de Raad het verzoek om subsidieverhoging reëel.

Het festival de Gelderse Muziek Zomer is een jaarlijks, gratis toegankelijk festival in de regio Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen. Naast de waardering voor de inhoudelijke programmering, oordeelt de Raad positief over de voortvarendheid waarmee de Gelderse Muziek Zomer wordt georganiseerd, de verankering in de regio en de aandacht voor nieuwe publieksgroepen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 20-apr-2004 08:23