Gemeente Hellevoetsluis


Jan Ollefers met Encaustic kunst in gemeentehuis

Maandag 19 april opende wethouder Peter Hofman in het gemeentehuis van Hellevoetsluis de expositie van Jan Ollefers. Dit was een bijzondere ervaring. Enerzijds omdat een vml. inwoner van Hellevoetsluis weer terug was in de plaats waar hij lange tijd heeft gewoond en anderzijds omdat het gaat om een kunsttoepassing waar eigenlijk maar weinig mensen van gehoord hebben, nl. het schilderen met een strijkijzer. Na de opening gaf Jan dan ook een korte demonstratie van deze bijzondere techniek. De expositie is te zien tot 3 juni in de hal van het gemeentehuis.

Wie is Jan Ollefers en was is encaustic schilderen, het verhaal van een Hellevoeter
Mij is kortgeleden verzocht om een stukje levensverhaal te schrijven, dit in verband met een expositie, die vanaf 19 april tot 3 juni in het gemeentehuis van de gemeente Hellevoetsluis door mij zal worden gehouden.

Het betreft een expositie die de voor velen onder u onbekend in de oren zal klinken.
Het is een schilderijen tentoonstelling die in uw gemeente Hellevoetsluis in zijn geschiedenis nog niet eerder heeft plaats gevonden!
Het werk dat ik maak heet encaustic schilderen, dat is schilderen met een strijkijzer.

Het schilderen van encaustic is al duizenden jaren oud, het is in Engeland toch nog aardig in zwang,dus komt het daar wat vaker voor als in ons kleine Nederland.De beschrijving van de techniek komt daardoor ook van een engelsman genaamd Michael Bossom.
De techniek is om met een strijkijzer een waslaag op papier of doek aan te brengen, deze was is de bekende bijenwas die ons wat vertrouwder in de oren klinkt.

Ik ga u natuurlijk niet de gehele procedure uitleggen want dan ben ik verplicht om er een dik boekwerk van te maken en dat is geenszins de bedoeling!

Mij is gevraagd te vertellen wie ik ben en hoe ik tot het beoefenen van deze hobby bent gekomen!
Om te beginnen ben ik in 1969 bij een u bekend autobusbedrijf komen werken, dus werd ik daardoor natuurlijk ook gelijk een Hellevoeter (ik ben daar enkele jaren lijndienst en groepsvervoer chauffeur geweest)

maar door omstandigheden ben ik na 10 jaar terug gegaan naar Rotterdam.
Helaas werd ik in 1987 getroffen door een herseninfarct en een jaar later voor de tweede maal. Dat betekende voor mij einde van het werkzame leven, dus kwam ik in het bekende zwarte gat terecht, iets waarin ik mij beslist niet bij neer kon leggen. Na veel revalidatie en ziekenhuisbezoeken werd ik al weer veel actiever en begon er, in plaats van werken toch wat hobby's te creëren.
Het werd schilderen met olieverf en aquarel, wat mij toch van de straat af hield.
Maar na tien jaar sloeg het noodlot opnieuw toe en werd ik getroffen door een hersenbloeding,die naar ik na enkele maanden in een verschrikkelijke dip had geleefd mij ging realiseren dat ik met professionele hulp weer iets aan revalidatie moest gaan doen.

Ik werd in een revalidatieprogramma van enkele jaren door een mede lotgenoot opmerkzaam gemaakt met het encaustic schilderen Het kwam bij mij over als een vonk en ik dacht dat is iets wat ik ook wel wil. dus ben ik op de informatie toer gegaan en ben ik de nodige attributen voorzichtig gaan aanschaffen.
Er komt natuurlijk wel een tijd van veel oefenen om de hoek kijken, maar nu na ongeveer drie jaar met de techniek bezig te zijn, kwam er bij mij het idee om eens te gaan exposeren. m'n eerste expositie loopt nu in Rotterdam bij het verzorging's tehuis de 5 havens in Rotterdam zevenkamp, waar ik nu alweer vier en een halfjaar in een aangepaste woning met mijn vrouw woont.

Door deze eerste expositie kwam er iemand uit de gemeente Hellevoetsluis kijken en vroeg mij of ik ook zoiets in haar gemeente kon organiseren. mijn besluit was snel met tussenkomst van de beleidsmedewerker uit uw gemeente snel besloten De expositie zal in het gemeentehuis in de grote toegangshal worden gehouden van 19 april tot 3 juni,tijdens de opening om ongeveer twee uur zal ik een demonstratie encaustic schilderen voor de belangstellenden houden, om ook andere mensen te laten zien wat een voldoening het geeft om zich met deze techniek bezig te houden.

Jan Ollefers