Ingezonden persbericht

Debat 'Ook wel eens om tekst verlegen?'

Over ondertiteling van tv-programma's voor doven en slechthorenden

AMSTERDAM, 20040407 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op dinsdag 20 april 2004 een debat over ondertiteling van televisieprogramma's: 'Ook wel eens om tekst verlegen?' De Publieke Omroep presenteert plannen om op korte termijn meer ondertitelde programma's te realiseren. In 2010 moeten omroepen al hun programma's ondertiteld hebben, wil de overheid. In dit debat wordt onderzocht hoe omroepen en adverteerders hierin gestimuleerd kunnen worden en welke rol de overheid daarbij speelt. Wat kunnen doven en slechthorenden zelf doen? Organisatie: Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma's! (SOAP) i.s.m. De Rode Hoed. Gespreksleiding: Alex de Ronde (directeur Het Ketelhuis). Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.


Programma
Medy van der Laan, staatssecretaris Cultuur en Media van het Ministerie van OC&W opent de avond. Dan volgt het debat onder leiding van Alex de Ronde met o.a.: Casper Keller (hoofd Ondertiteling Publieke Omroep) en Frits Suèr, (hoofd sponsoring van Nationale Nederlanden). In 'schaduwpanels' zullen vertegenwoordigers van doven- en slechthorenden verenigingen, de Publieke Omroep, HMG, FOX Kids, de Kamer-fracties van PVDA, CDA en VVD, AT5 en van het Ministerie van OC&W een bijdrage leveren.

Hoe bereik je de juiste groepen?
Televisie is voor de meeste mensen in Nederland dé bron van informatie, cultuur en vermaak en bepaalt in grote mate hun wereldbeeld. Maar stelt u zich eens voor wat u allemaal zou missen, als televisieprogramma's voor u onverstaanbaar zouden zijn. Als u daardoor Het Journaal, Idols, discussies in Buitenhof of de commentaren bij de Amstel Cup niet zou kunnen volgen.

Dat is precies de situatie waarmee de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland worden geconfronteerd als ze televisie willen kijken. Simpelweg omdat er nog veel te weinig programma's van ondertiteling worden voorzien. De Publieke Omroep ondertitelt ongeveer de helft van haar Nederlandstalige programma's. De commerciële omroepen ondertitelen nagenoeg geen enkel programma.



Ingezonden persbericht