Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Taken Gemeente- en Provinciefonds overgeheveld naar BZK

20 april 2004 Het ministerie van Financiën draagt per 1 mei a.s. de meeste van haar taken op het terrein van het Gemeente- en Provinciefonds (GF/PF) over aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De secretarissen-generaal van Financiën en BZK hebben hiertoe vandaag een protocol van overdracht getekend.
---

Minister Zalm van Financiën blijft medefondsbeheerder en in die hoedanigheid is hij betrokken bij de bestuurlijke afspraken over de omvang van het Gemeente- en Provinciefonds. Ook blijft hij mede-ondertekenaar van de begrotingen van beide fondsen. De taken die samenhangen met het opstellen van de begroting en het jaarverslag van het Gemeentefonds en het Provinciefonds komen voortaan in één hand, namelijk van BZK. BZK neemt ook de taken over gericht op het betalen van de uitkeringen uit het Gemeentefonds van Financiën. De zaken die betrekking hebben op het decentraal belastinggebied (o.m. WOZ, monitor inkomsten lokale heffingen) en het BTW Compensatiefonds blijven belegd bij het ministerie van Financiën.

De nieuwe taakverdeling vloeit voort uit het project Andere Overheid. Doel van dit project, dat op initiatief van de minister van Bestuurlijke Vernieuwing is gestart, is onder meer om te komen tot een efficiëntere overheid. Als gevolg van de herverdeling van taken wordt de Directie Financiën Publiekrechtelijke Lichamen van het ministerie van Financiën per 1 mei 2004 opgeheven.

De brief aan de belanghebbenden is te vinden op Microsoft Word document www.minfin.nl/04-60.doc en op Externe link www.minbzk.nl. Voor meer informatie over de overdracht van taken kunt u terecht op de site van BZK, www.minbzk.nl.


---

---

---

---