Ingezonden persbericht

Kritiek op microfinanciering in ontwikkelingslanden

Innovatieve kijk op microfinanciering

DELFT, 20040429 -- Het op 20 april verschenen Livelihood and Microfinance plaatst grote vraagtekens bij het internationaal bewierookte imago van 'microfinance', als hét voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking, welke zelfstandigheid stimuleert, en waarvan de positieve impact in termen van armoedebestrijding bij voorbaat vast zou staan. Aan de vooravond van het VN-jaar van de microfinance in 2005 biedt dit boek een sterk pleidooi voor een andere aanpak van deze vorm van financiële hulpverlening.


Livelihood and Microfinance biedt een 'underall' perspectief op micro-financiering: vanuit de leefwereld en beleving van arme mensen in Afrika, Azie en Latijns-Amerika wordt de wereld van micro-financiering beschreven. Centraal hierbij staat het begrip 'livelihood', dat betrekking heeft op het geheel aan middelen en strategieën waarmee mensen hun bestaan opbouwen en proberen veilig te stellen.
In gangbare microfinancieringsprogramma's worden de verschillende manieren van arme mensen om een bestaan op te bouwen of veilig te stellen op een hoop gegooid of simpelweg over het hoofd gezien. De uitgave is een sterk pleidooi om deze verschillende manieren als uitgangspunt te nemen bij het ontwikkelen en aanbieden van micro-financieringsprogramma's.

De bijdragen aan het boek zijn afkomstig van veelbelovende en gerenommeerde wetenschappers en praktijkmensen van over de hele wereld. De samenstellers zijn respectievelijk verbonden aan het Institute of Social Studies en Wageningen Universiteit.

Het boek kan besteld worden bij Uitgeverij Eburon in Delft (www.eburon.nl).



Ingezonden persbericht