Openbare Bibliotheek Oss

21 april 2004

Jubileum-expositie Amnesty International in de bibliotheek Oss

In de bibliotheek Oss is van dinsdag 27 april tot en met zaterdag 29 mei een expositie te bezichtigen over het 25-jarig bestaan van de groep Oss van Amnesty International.
De expositie bestaat uit posters, kaarten, actiemateriaal en krantenknipsels die een beeld geven van de wijze waarop Amnesty Oss de afgelopen 25 jaar actie heeft gevoerd voor het verbeteren van de mensenrechten. Bovendien wordt aandacht besteed aan de theaterproductie Ghetto, die in het kader van het jubileumjaar op 17 en 18 juni a.s. in de Lievekamp wordt opgevoerd.

Amnesty International is een wereldwijde onafhankelijke organisatie die opkomt voor de mensenrechten. Ze baseert haar werk op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die op 10 december 1948 werd aangenomen door de Verenigde Naties. Amnesty zet zich met name in voor de vrijlating van gewetensgevangenen, eerlijke processen en een goede behandeling van politieke gevangenen en voert ook actie tegen marteling en de doodstraf. Dit jaar wordt er speciale aandacht besteed aan geweld tegen vrouwen. Amnesty is bekend van het schrijven van brieven naar overheden en naar gevangenen. Elke tweede donderdag van de maand is de Osse afdeling van Amnesty daarvoor aanwezig in de bibliotheek. Daarnaast doet de organisatie gedegen onderzoek naar
mensenrechtenschendingen, voert ze thema-acties en brengt ze mensenrechten onder de aandacht door middel van voorlichting en educatie.

Theaterproductie
De theaterproductie Ghetto, onder regie van Marieke Moors en m.m.v. de Heesche zanggroep Koraal onder leiding van Mieke van Hoek, gaat over het joodse ghetto in Wilna tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit ghetto werd een theater opgericht. Dit theater was niet alleen een middel om werk te verschaffen aan artiesten, maar ook een manier om de gemoederen te bedaren en het moreel van de bewoners hoog te houden.
Kaarten à 10,- voor de voorstellingen op 17 en 18 juni zijn te koop bij de kassa van Theater De Lievekamp. Extra mogelijkheid om toegangskaarten voor de theatervoorstelling te kopen, is er tijdens de expositie in de Bibliotheek Oss op woensdag 12 mei van 15.00 17.00 uur en van 19.00 20.30 uur en op zaterdag 15 mei van 11.00 13.00 uur.

De tentoonstelling van Amnesty International is gratis te bekijken op de begane grond in de Bibliotheek Oss.