Nieuw - Cubase SX Essentials

Op 21 April a.s. verschijnt 'Cubase SX Essentials' bij uitgeverij Shiva DMA. Deze geheel nieuwe uitgave is zeer geschikt voor muzikanten die voor het eerst met Cubase kennis maken. Omdat SX ook in vele opzichten sterk verschilt van Cubase VST is het ook de ideale hulp bij het overstappen van VST naar SX.

In iets meer dan 100 paginas wordt de essentie van het werken en muziek maken met Cubase SX uitgelegd. De dingen die logisch zijn worden kort uitgelegd. Maar juist de afdelingen en functies waarvan de auteurs uit ervaring weten dat ze lastig te doorgronden zijn worden uitgebreid en stap-voor-stap doorgenomen.

Cubase SX Essentials is geschreven de hoofdredacteurs van Interface, Matthieu Vermeulen & Jean-Louis Gayet. Het boek is gebaseerd op de SX versie maar vele tips en aanwijzingen zijn zonder meer van toepassing op de SL en SE versie. De voorintekenprijs tot aan de verschijning op 21 April a.s. is 21,- in plaats van 26,-. Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen.

the Future of Music - nu in Interface

De computer is supersnel geworden. Maar het is lang niet het enige apparaat wat snel doorontwikkeld wordt. Speakers die werken op basis van ultrasoon geluid en de lasermicrofoon. Lees er alles over in het Future of Music artikel dat deze maand in Interface verschenen is. Verder in Interface 76:

Dell Dimension 8300 test
Interview: Ferry Costen
Cakewalk Sonar 3 Producer Edition
Korg Electribe EMX-1
Analogica: Lexicon Vortex
Kurzweil K2661
Steinberg Hypersonic
Apogee Big Ben
TC Electronics PowerCore FireWire
Broadjam-Metajam

Voyager Blues?

Dr. Robert Moog is dit jaar al vijftig jaar instrumentenbouwer en dat wordt ondermeer gevierd met een speciale aniversary edition van de Minimoog Voyager. De Voyager kreeg een stoer nieuw uiterlijk en meteen een verbeterde (v 2.0) versie van de besturingssoftware. Meer info, of meteen bestellen? www.moogmusic.com

Gratis grote namen bij Epitonic.com

Wie dacht dat de combinatie gratis mp3 en legaal in één zin een garantie was voor amateurswerk (zowel qua site als content) heeft het mis, want wie goed zoekt kan maar zo eens stuiten op initiatieven als epitonic.com. Hier kun je kiezen uit een enorme catalogus, bestaande uit soms meerdere complete albums per artiest, andere keren een select aantal tracks, maar vooral zeer divers, gerangschikt in vijfendertig (sub)genres.

Dit alles is mogelijk gemaakt door goed overleg met verschillende grote en kleine platenlabels en wie dacht hier alleen maar underground bandjes en wannabes te vinden moet het volgende lijstje maar eens doornemen: Amon Tobin, John Digweed, The White Stripes, The Pretenders, Roni Size, Gus Gus, Sonic Youth, Sarah McLaghlan, Stereolab, Tom Waits, Beck, Saint Etienne, DJ Krush, Air, John Cage, Radiohead, Carl Cox, Orbital, Bjork, Gorillaz, The Orb, Eels, Paul Oakenfold, Jimmy Eat World, Jark Prongo, DJ Tomcraft en Grandaddy. Al met al een leuk begin voor een legale bodem onder je mp3 collectie.

Studiohandboek Computers & Muziek

Het Studiohandboek Computers & Muziek is op 11 Februari 2004 officieel verschenen. Ondertitel van de uitgave is: Efficient muziek maken in de studio: van installeren tot produceren. Deze nieuwe uitgave van uitgeverij Shiva legt je in heldere termen uit waar je mee te maken krijgt zodra je muziek met of op de computer wilt maken. Aan de orde komen ondermeer:


- Computerkeuze

- Audio- en synthesetechniek

- Sampling en digitale audio

- Midi voor beginners & gevorderden

- Je studio samenstellen

- Software en plug-ins

- Opnemen, arrangeren en mixen

- Carrière, internet en scholing

De uitleg in het boek is technisch waar dat nodig is, maar blijft toegankelijk en is bovenal toepassingsgericht. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software, hardware en studiotechniek komen langs. In totaal telt het boek ruim 180 pagina's informatie van de hand van de hoofdredacteurs van Interface.
Je kunt deze uitgave bestellen door hier te klikken. Voorintekenaars zullen de uitgave vanaf 13 Februari in hun brievenbus kunnen verwachten.

E-mu 1820 - Nieuwe geluidskaarten en software sampler

E-mu komt met een nieuwe serie geluidskaarten. De basis is de 1010 pci-kaart, voorzien van Adat (schakelbaar tussen coax en optisch), sp/dif (schakelbaar naar aes-ebu) en een firewire interface. Via een dochterboard of een break-out box kun je het systeem van extra I/O's voorzien. De ad/da conversie (tot 24 bit/192 kHz) maakt gebruik van dezelfde omzetter als die van de Digidesign HD hardware. Je kunt kiezen uit de 0202 met een gebalanceerde in- en uitgang plus midi. Dan zijn er de 1820 en 18120M die twee ingangen hebben met een mic/line/Hi-Z preamps ontwikkeld door Ted Fletcher van TFPro (ex joemeek).

De 1820M heeft een extra sync bord met smpte in en uit, mtc uit en wordclock in en uit. De 1010 moederkaart heeft effecten via een dsp-chip. Alle uitvoeringen zijn standaard voorzien van een 32 kanalen mixer met een uitgebreid virtueel patchbay. Drivers zijn er voor Windows 2000 en XP voor Asio, wdm enDirectSound.

Tot slot komt E-mu met de Emulator X software sampler. Deze werkt alleen met de bovenvermelde hardware. De meest gangbare sampler formaten zijn direct in te laden en de Emulator X komt ook met twee GB aan samples op vier cds.
Meer informatie via www.emu.com

Het Grote Opnameboek - Nieuw en nú te bestellen

Eindelijk alles weten over audio-opnames maken? Het Grote Opnameboek is voor zowel beginner als de professional de complete bron van informatie. Auteur Coen Raad behandelt werkelijk alles wat van belang is voor het opnemen en weergeven van geluid. Naast een uitgebreid theoretisch gedeelte over geluid en akoestiek wordt uitgelegd welke apparatuur je nodig hebt, zowel thuis als in de geluidsstudio. Recorders, mengpanelen, midi-technologie, randapparatuur en monitoring passeren de revue. Uiteraard wordt er ook flink veel aandacht besteed aan microfoons en microfoonplaatsing. Een uitgebreide index achterin het boek maakt deze uitgave ook geschikt als naslagwerk. Het boek is geschikt voor beginners die bereid zijn flink te studeren. De uitleg is doorgaans helder en to-the-point en gaat ook vrij diep. Deze eerste druk van het Grote Opnameboek verscheen ruim vijf jaar geleden. Deze druk is geheel herzien en geactualiseerd en verschijnt bij een nieuwe uitgever. Prijs 49,50, 480 paginas. Bestel nu via onze webshop.

Brauner VMA High-Grade microfoon

BRAUNER introduceert een nieuw topmodel: de VMA High-Grade buizen microfoon

De VMA heeft dankzij een omschakelbaar signaalpad de alom gewaardeerde sound van de Brauner VM-1. Maar er kan ook voor een zijdezachte warme sound gekozen worden. Die sound is onstaan op basis van jarenlange ervaringen en met medewerking van een aantal top-producers en engineers.

De eerste VMA is aangeschaft door David Smith van Sony Music Recorders in New York. Elliot Schneider (o.a. Steely Dan, Donald Fagen) en Al Schmitt (beiden meervoudig Grammy Award winnaars) zijn van plan de microfoon voor de nieuwe opnames met Donald Fagen te gaan gebruiken. De VMA is niet goedkoop met een adviesprijs van 5515,- ex btw. Wie dat vergelijk met de prijs van sommige vintage microfoons zal daar misschien anders over denken.

Meer informatie op de site van Brauner of op de site van de importeur Audio Electronics Mattijsen.


2e generatie Albino

Vorig jaar testten we in Interface 66 Linplug Albino, een VSTi/AU softsynth gemaakt met en door de Nederlandse sound designer Rob Papen. Versie 2 is inmiddels uit en werd naast diverse cosmetische verbeteringen en optimaliseringen in klank en effecten verrijkt met een zeer uitgebreide arpeggiator.
www.linplug.com www.robpapen.com

Steinberg Cubase System|4

Steinberg introduceerde tijdens de Namm Cubase System|4. Dit pakket bevat een Cubase SL versie én een 4-kanaals usb audio-interface met midi in- en uitgang. De set gaat vermoedelijk een prijs krijgen die nog onder de 600 ligt. De System|4 interface heeft twee microfoon ingangen en een digitale s/p-dif I/O. Uniek is verder de effect-insert vóórdat het signaal naar de AD converters gaat. Je kunt verder direct monitoren en de mix tussen de computer-muziek en het opnamesignaal met een knop op de interface direct regelen. De converters werken op 24 bit / 96 kHz en de System|4 heeft geen aparte voeding nodig. Kijk voor meer informatie op www.steinberg.de

Akai MPC1000

Een kleuriger verschijning dan zn voorgangers en meer portable, met afmetingen van niet veel groter dan een A4-tje, dat is de MPC1000 van Akai. Het handelsmerk van Akai en de MPC reeks, de zestien velocity en drukgevoelige pads vind je natuurlijk terug op deze MPC, evenals de belangrijkste functies die de MPC reeks tot zon groot succes maakten. Toch is de 1000 een stuk goedkoper dan zn grote broers (adviesprijs:
1.175,-) en Akai hoopt de populariteit van de MPC reeks zo verder uit te breiden. Akai Pro NL, MPC1000.com