Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Bouw aula op nieuwe begraafplaats van start

BARENDRECHT (dinsdag 13 april 2004) - Wethouder Peter van Vugt (Openbare Werken) slaat woensdag 21 april de eerste paal voor de bouw van een aula op begraafplaats Den Ouden Dijck. Vanaf november vorig jaar wordt er begraven op de nieuwe begraafplaats aan de 3e Barendrechtseweg. Momenteel wordt bij begrafenissen gebruik gemaakt van de aula bij de begraafplaats aan de Scheldestraat. Met de komst van de aula op Den Ouden Dijck is dit niet meer nodig. In de nieuwe aula kunnen 100 stoelen worden geplaatst. Verder is er een ontvangstruimte en een familiekamer. Over het beheer van de aula wordt op dit moment nog onderhandeld met een begrafenisondernemer. De aula kost ruim 600.000 euro en wordt naar verwachting al in juli 2004 opgeleverd.

In 1995 werd het besluit genomen tot aanleg van een tweede begraafplaats in Barendrecht. De reden hiervan is dat de begraafplaats aan de Scheldestraat niet verder uitgebreid kan worden. De zogenoemde eerste fase van begraafplaats Den Ouden Dijck omvat 1.398 graven. Dit zijn koopgraven, algemene graven, urnengraven en kindergraven. In totaal komen er 3.000 graven op de nieuwe begraafplaats. Er wordt ook een Rooms Katholiek en een Islamitisch deel gerealiseerd. Eind 2006 moet de nieuwe begraafplaats aan de 3e Barendrechtseweg in zijn geheel klaar zijn.

Landgoed
Den Ouden Dijck is ontworpen door de firma Drielanden, die tevens de beplanting heeft aangelegd. De civiele aanleg (wegen, waterpartijen etc.) is verzorgd door BAM. De begraafplaats is ontworpen naar het idee van een landgoed. Daar is volledig aan tegemoet gekomen door er kreken doorheen te laten stromen. De eerste fase van Den Ouden Dijck met 1.398 graven is inmiddels gerealiseerd. De tweede fase gaat eind 2004 van start. Momenteel wordt gewerkt aan de aula die voor een groot deel uit systeembouw bestaat. Na het slaan van de heipalen kan het casco gebouw geplaatst worden. In het gebouw komen ook een beheerdersruimte en een ruimte voor materiaalberging.

Eilandje
De naam 'Den Ouden Dijck' is overigens een verwijzing naar het gedeelte van Barendrecht dat overbleef na de Sint Elizabetsvloed. Dit eilandje van ca. 20 hectare lag rond 1400 op ongeveer dezelfde plaats als begraafplaats Den Ouden Dyck.

Meer informatie over begraven in Barendrecht:
Meer informatie over begraven en de begraafplaatsen is verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Servicecentrum, telefoon (0180) 698 398 of haal de folder in het gemeentehuis.

Noot voor de pers,