STICHTING KERNVISIE

Beleid EZ wordt op dure fouten gebaseerd

Het TWA nieuws, waarop het beleid van technologische ontwikkeling gebaseerd wordt, bevat grote onjuistheden. Het in maart uitgegeven nummer van het Ministerie van Economische Zaken behandelt onder andere het thema duurzame energie. Op 21 april zal hier een themadag over plaats vinden.
Zinnen als 'Waterstof is wellicht op dit moment de meest besproken duurzame energiebron in de wereld' en 'De potentie van waterstof om voor altijd een einde te maken aan de energieschaarste en afvalproblemen' tonen aan dat de schrijvers zich niet realiseren dat waterstof een energiedrager en geen energiebron is. Over het feit dat waterstof geproduceerd moet worden met verliezen wordt gezwegen.

Daarnaast maakt men zich schuldig aan de gewoonte om de piekvermogens in plaats van de gemiddelde vermogens te vermelden. Dat terwijl het gemiddelde aanzienlijk lager ligt.

Een interessant gegeven is dat in Duitsland al minimaal 12 jaar lang 9.1 cent per kWh aan subsidies gegeven wordt. Voor zonne-electriciteit is dat zelfs 45.7 tot 60 cent per kWh. Dit roept vragen op als men zich realiseert dat volgens een recente Finse studie nucleaire energie 2.5 cent per kWh kost.

Een te eenzijdige aandacht voor duurzame energie kan ons nog duur te staan komen. De stichting Kernvisie pleit voor een realistische aanpak, waarbij alle energieopties meegenomen moeten worden.

Bron: TWA nieuws, jaargang 42, nr.1. (www.TWAnetwerk.nl) Nadere info: Stichting Kernvisie p/a R.W.J. Kouffeld (www.Kernvisie.nl)

15 apr 04 10:45