Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 april 2004 / sm

Huisvesting tweede kamer uitgebereid

De Tweede Kamer neemt op woensdag 21 april aanstaande enkele gebouwen aan het Plein officieel in gebruik. Het complex bestaat uit drie monumenten: het Logement van Amsterdam, het Depotgebouw en het voormalige kantoor van het Rijksarchief. Deze drie monumenten zijn gerenoveerd door de Rijksgebouwendienst. Daarnaast omvat de uitbreiding een nieuw gebouwde vergaderzaal voor parlementaire enquêtes en onderzoeken. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek opent om 16.30 uur deze uitbreiding van de Tweede-Kamergebouwen, waarin werkruimtes voor enquête- en onderzoekscommissies, fracties en ambtelijke diensten zijn voorzien.

Voorafgaand aan de opening draagt minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) de gebouwen over aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Zij overhandigt hem het eerste exemplaar van het boek 'Van Logement naar Parlement 1617-2004'. Vervolgens verricht de heer Van den Broek, als laatste ministeriële bewoner, de openingshandeling door het kunstobject 'De Dienst' te onthullen.

De kunstenaar Martijn Engelbregt heeft in opdracht van de Rijksgebouwendienst voor de Tweede Kamer het kunstproject 'de Dienst'ontworpen. Het kunstproject is gemaakt in het kader van de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst voor de uitbreiding van de Tweede Kamer. De Dienst zal gedurende een jaar vanuit een speciaal daarvoor bestemde ruimte voorstellen doen voor de besteding van het kunstbudget.

Martijn Engelbregt heeft een project bedacht waarmee hij het Nederlandse volk wil betrekken bij de besteding van het budget dat voor dit project is uitgetrokken. In een apart gebouwtje in het gebouwdeel Logement zal hij een jaar lang voorstellen ontwikkelen voor kunsttoepassingen waarop iedereen via de website van de Dienst (www.de-dienst.nl) kan reageren. Ook kunnen de mensen zelf ideeën aanleveren. Na een jaar zijn de kunsttoepassingen gekozen en grotendeels gerealiseerd. Hierna zal het gebouwtje verdwijnen, maar verzaagd tot A-viertjes in het voormalig Rijksarchief worden bewaard.