Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persuitnodiging


16 april 2004 -
Woensdagmiddag 21 april organiseert het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een minisymposium over Wetlands onder de titel 'Wetland, een collectief bezit; Wise-use en beheer, noodzaak voor behoud'.

Wetlands zijn zoet- en zout- waterrijke gebieden. Nederland heeft voor de 26 wetlands, die zijn goedgekeurd en geplaatst op de 'The Ramsar List of Wetlands of International Importance', diploma's ontvangen. Namens de Minister zal de Directeur-Generaal Dr. A.N. van der Zande het eerste wetlanddiploma uitreiken aan de beheerders van het Veluwemeer. De dagvoorzitter is de Directeur Natuur van het departement, Mr. G.B. Raaphorst. Presentaties zullen worden gegeven door de Consulent regio West ANWB, de Directeur Vogelbescherming, de Gedeputeerde van de Provincie Flevoland en de HID IJsselmeergebied Rijkswaterstaat.

Internationaal gezien is de natte natuur in Nederland van groot belang. Veel natte natuurgebieden zijn aangewezen als Vogelrichtlijngebied. Ze behoren tot het Natura 2000 netwerk: het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Wetlands zijn niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid, ook als (water)recreant, ondernemer, bewoner, beleidsmaker en bestuurder zijn we verantwoordelijk voor deze gebieden.

Het minisymposium dient om nader inzicht te krijgen op inhoud en vorm van de medeverantwoordelijkheid van de verschillende partijen. Hoe krijgt deze vorm; wat zijn de successen en moeilijkheden bij het beheer van de wetlands.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd deze miniconferentie bij te wonen. Vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur in het Veluwe Strandbad, Flevoweg 5, 8081 PA Elburg