Gemeente Utrecht

Onthulling Korea Monument voor vijf Utrechtse militairen

Op woensdag 21 april om 14.30 uur wordt het Utrechts Korea Monument voor de vijf Utrechtse militairen, die tijdens de Koreaoorlog zijn gesneuveld, door nabestaanden en de burgemeester van Utrecht, mevrouw mr A.H. Brouwer-Korf, onthuld. Het Monument is geplaatst op begraafplaats Soestbergen aan de Gansstraat te Utrecht. Tijdens deze plechtigheid wordt tevens een urn geplaatst, waarin aarde is geplaatst afkomstig van de vijf graven van de Utrechtse gesneuvelden, die in Zuid Korea zijn begraven.

Tijdens de Koreaoorlog (1950-1953) zijn er in totaal 125 Nederlanders omgekomen. 117 Nederlanders liggen op de VN-begraafplaats bij Pusan. Ongeveer 600 raakten gewond of werden vermist. 1,3 miljoen Zuid-Koreanen kwamen om, van wie 1 miljoen burgers en zo'n 50.000 Amerikaanse soldaten.

Utrecht is de laatste gemeente waar een monument is geplaatst voor Nederlandse gesneuvelden tijdens de Koreaoorlog. De Ambassadeur van Zuid Korea in Nederland, vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en de veteranen van de Vereniging Oud Korea Strijders wonen de plechtigheid bij.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Kuperus, chef Kabinet Burgemeester, 030 286 10 41.

Utrecht, 19 april 2004.