Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/04/2004


---

Geschiedenisboek over (christelijke) wiskunde en informatica aan de VU

Bestaat er zoiets als christelijke wiskunde of informatica? De Vrije Universiteit Amsterdam werd in 1880 opgericht in de overtuiging dat een christelijke versie van wetenschap inderdaad andere resultaten zou opleveren. Drs. Hendrik Blauwendraat van de afdeling Wiskunde op de Faculteit der Exacte Wetenschappen beschreef de geschiedenis van de disciplines Wiskunde en Informatica aan de VU in het boek "Worsteling naar Waarheid. De opkomst van Wiskunde en Informatica aan de Vrije Universiteit". Woensdag 21 april presenteert hij zijn boek tijdens het Koksma-symposium, gewijd aan de eerste hoogleraar wiskunde aan de VU: prof. dr. J.F. Koksma. Het is die dag zijn honderdste geboortedag.

Vanuit de vraag hoe wiskundigen en informatici omgingen met het christelijke karakter van de VU, beschrijft Blauwendraat in zijn boek het ontstaan van deze vakgroepen aan de VU. Hij heeft geprobeerd de vraag te beantwoorden of er inderdaad werd geloofd in een christelijke versie van wiskunde en informatica. Voor de wiskunde wees filosoof D.H.Th. Vollenhoven inderdaad een richting aan voor een christelijke variant. Maar de wiskundige conclusies van zijn standpunten gingen zo ver, dat niet veel wiskundigen er iets mee konden. Toch heeft Koksma wel geprobeerd iets met deze christelijke filosofie van de wiskunde te doen. Verder hebben de medewerkers van de vakgroep Wiskunde het geloof als bepalend ervaren voor de sfeer en de omgangsvormen binnen de afdeling.

Blauwendraats boek maakt deel uit van de Historische reeks over de VU, uitgegeven door uitgeverij Meinema ter gelegen heid van het komende VU-lustrum: in 2005 bestaat de VU 125 jaar. Dit is het vijfde boek in de serie.