Ingezonden persbericht


Utrecht, 19 april 2004

Kwaliteit kinderopvang niet in gevaar, toegang wel

Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen zijn basiskwaliteitseisen in de wet opgenomen. De Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep), die 80% van de branche kinderopvang vertegenwoordigt, vindt dit een vanzelfsprekendheid. Ouders worden door onjuiste informatie van onder meer BOinK en de vakbonden onnodig ongerust gemaakt. De MOgroep vindt dat de opgebouwde kwaliteit behouden moet blijven en voorkomen moet worden dat beunhazen hun intrede doen. Tegelijkertijd onderschrijft zij het uitgangspunt van minder wettelijke regels en meer zelfregulering.

Sjef van Gennip, directeur MOgroep,' Het is een belangrijke verantwoordelijkheid van de branche om het kwaliteitsniveau te waarborgen. Daarom is er een kwaliteitsstelsel ontwikkeld, is 30% van de organisaties gecertificeerd, worden er Algemene Leveringsvoorwaarden vastgesteld en wordt een onafhankelijke geschillencommissie opgericht. Bovendien geven veel organisaties hoge prioriteit aan intern pedagogische kwaliteitsbeleid. De minister stelt terecht vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van de branche. Daarom ondersteunt de MOgroep het voorstel, als de evaluatie positief uitvalt, het Tijdelijk besluit kwaliteit kinderopvang op onderdelen te laten vervallen.'

Uitgangspunt van de Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) is de tripartiete financiering door ouders, werkgevers en overheid. De MOgroep vraagt minister de Geus actie te ondernemen indien werkgevers de verantwoordelijkheid niet nemen om bij te dragen aan de financiering van kinderopvang. De minister is voornemens de gedeeltelijke overheidscompensatie van het werkgeversdeel af te bouwen. Voor ouders zonder werkgeversbijdrage betekent dit dat zij een groot deel van de kosten voor hun rekening moeten nemen. Kinderopvang dreigt daardoor voor een deel van de ouders onbetaalbaar te worden. Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar kinderopvang dan met 15 tot 20 % terugloopt. Kapitaalvernietiging ten top vindt de MOgroep. Jaren lang is vanuit de overheid fors geïnvesteerd in de uitbreiding van kinderopvang, het kan niet de bedoeling zijn om dit nu weer af te breken. De MOgroep pleit daarom voor een structurele regeling in de Wet basisvoorziening kinderopvang voor ouders van wie de werkgever niet (voldoende) bijdraagt.

Perscontacten:
Susan Versteeg, persvoorlichter, telefoon 030 - 298 34 28 of 06 - 51 784 584.