Socialistische Partij

Tribune 4
Het Wad wacht af
Interview Arjo Klamer
Bottenvrouw Clea Koff
Buurtconcierge Theo niet correct
Column Marijnissen
Elke, één van de 43.626

Honderden Nederlanders bepleiten vrijheid voor Vanunu

20-04-2004 * Woensdagmiddag 21 april om 15.30 uur zal een SP-delegatie, bestaande uit Tweede-Kamerleden Krista van Velzen en Harry van Bommel en Senator Anja Meulenbelt, honderden protestverklaringen aanbieden bij de Israëlische ambassade in Den Haag. De protesten zijn gericht tegen de vrijheidsbeperkingen die worden opgelegd aan atoomtechnicus Mordechai Vanunu. De klokkenluider, die 18 jaar gevangen zat omdat hij Israël kernwapenprogramma wereldkundig maakte, mag niet naar het buitenland, niet in de buurt van ambassades komen en geen contact met buitenlanders hebben.

In Israël hebben diverse vooraanstaande personen gepleit voor het laten `verdwijnen' van Vanunu, omdat hij een landverrader zou zijn. Volgens de SP is Vanunu echter een held. Vanunu vreesde destijds dat Israëls kernwapenprogramma een wapenwedloop in het Midden-Oosten zou bevorderen, en liet zijn geweten spreken. "Israël heeft nooit het non-proliferatieverdrag getekend en onttrekt zich aan ieder internationaal toezicht," zegt SP-Kamerlid Van Bommel. "Het is aan Vanunu te danken dat de wereld weet dat Israël
massavernietigingswapens produceert." De SP dringt er bij de Nederlandse regering op aan Israël aan te spreken op haar massavernietigingswapens.

"Nu Iran en Noord-Korea onder druk worden gezet en Libië zich vrijwillig heeft ontdaan van massavernietigingswapens, is het tijd dat ook Israël begint aan kernontwapening. Zolang Israël massavernietigingswapens heeft, zien omringende landen zich gelegitimeerd ze ook te ontwikkelen," verklaart Van Bommel. "Als Israël ze ontmantelt, heeft geen land in de regio meer een excuus om ze zelf te produceren." De SP heeft hierover en over de behandeling van Vanunu Kamervragen gesteld aan minister Bot.

Via de actiewebsite Vanunu.nl werden in een week honderden protest e-mails verzameld die woensdag worden aangeboden aan de Israëlische ambassade in Den Haag. Via de site kwamen ook honderden felicitaties binnen voor Vanunu, die aan hem worden overhandigd door het internationale Vanunu-comité.