Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden voert GSM-parkeren in

Publicatiedatum: 20 april 2004

In Leiden kunnen parkeerders straks op betaalde parkeerplaatsen betalen via hun mobiele telefoon. De gemeente tekent hiervoor binnenkort een overeenkomst met het bedrijf Park-line uit Den Haag. De invoering van het GSM-parkeren past in de geleidelijke omschakeling naar een situatie waarbij betalen met contant geld niet meer mogelijk is. In 2007 moet deze omschakeling een feit zijn.

Mobiel-parkeerkaart

De abonnees van Park-line krijgen de beschikking over een zogenaamde mobiel-parkeerkaart: een kaart ter grootte van een bankpas die achter de voorruit bevestigd wordt. Zij kunnen bij aanvang van het parkeren een nummer bellen en toetsen een code in die vermeld staat op de parkeerautomaten en bijbehorende borden. In onder meer Den Haag, Rotterdam, Delft en Haarlem kunnen particuliere en zakelijke klanten al van dit systeem gebruik maken. Ook buiten de Randstad groeit het aantal deelnemende gemeenten. Mensen die van dit systeem in Leiden gebruik gaan maken, kunnen ook met hun mobiele telefoon in die gemeenten parkeren, en andersom. De sector Stadstoezicht van de gemeente Leiden zal de parkeercontrole voor GSM-parkeren uitvoeren.

Voordelen

Via de GSM betalen betekent dat gebruikers nooit teveel parkeergeld betalen of tussentijds de meter bij moeten vullen. Ook is het niet meer nodig voldoende kleingeld op zak te hebben.

De parkeerkosten die gebruikers maken, worden maandelijks geïnd. Op basis van ervaringen die afgelopen jaren in verschillende gemeenten zijn opgedaan, blijkt het systeem zowel in technische zin als in financieel-administratief opzicht tot tevredenheid te functioneren.

Deze pagina is gewijzigd op 20-04-2004