Gemeente Alkmaar


Discussie over veiligheid zet zich voort op internet

Alkmaar, 20 april 2004

Voor het eerst organiseert de Alkmaarse gemeenteraad dit jaar vier stadsgesprekken over veiligheid. Raadsleden praten met buurtbewoners, ondernemers en jongeren over dit thema. Uniek voor Alkmaar is dat de discussie nu ook op de website van de gemeente Alkmaar wordt voortgezet.

Met de komst van het dualisme heeft de gemeenteraad meer mogelijkheden tot haar beschikking gekregen om rechtstreeks met de Alkmaarders te praten over thema's die onder de bevolking leven. Op woensdag 14 april jongstleden ging het eerste van vier door de gemeenteraad georganiseerde stadsgesprekken over veiligheid van start. Centraal staat de vraag wat overheid én inwoners kunnen doen om de veiligheid in de stad te vergroten.

Bijzonder is dat de discussie niet alleen `live' tijdens de stadsgesprekken kan worden gevoerd. Ook op de digitale snelweg wordt het debat voortgezet. Op de gemeentelijke website www.alkmaar.nl is een digitaal forum over veiligheid te vinden. Bezoekers kunnen reageren op twee stellingen. Stelling 1 luidt: `Veiligheid is vooral een zaak van de overheid; die moet optreden. Als burger kun je niet meer doen dan je mening geven.' Stelling 2: `Als we met elkaar 10 basisregels afspreken over hoe we ons moeten gedragen in Alkmaar, zou het een stuk veiliger worden.

De stadsgesprekken vormen de opmaat voor de besluitvorming rond de Kadernota Veiligheid 2004. In deze nota stelt de gemeenteraad de uitgangspunten en prioriteiten vast voor het veiligheidsbeleid in de komende jaren. De resultaten van de stadsgesprekken vormen een belangrijke basis voor het te formuleren veiligheidsbeleid.

Het volgende stadsgesprek vindt plaats op 25 mei aanstaande en is bedoeld voor ondernemers. Op 21 september praat de gemeenteraad met jongeren over veiligheid. Aansluitend volgt een slotmanifestatie, waarin de deelnemers aan de stadsgesprekken elkaar ontmoeten.

20 april 2004