ANBO

Barometer Voorkomen sociaal isolement bij ouderen

Veel afdelingen hebben een commissie Lief en leed en daardoor een heel concrete manier om werkelijk iets doen aan het voorkomen van sociaal isolement. Het is tevens een van de instrumenten met een zeer hoge prioriteit bij het landelijk projectteam Voorkomen van Sociaal Isolement bij ouderen. 2004 is ook het jaar waarin we zoveel mogelijk willen bevorderen, dat alle afdelingen -binnen alle bonden- een lief-en-leed-commissie gaan oprichten. De commissie kan het beste worden ingesteld met mensen die het een normale zaak vinden dat er aandacht is voor ieder lid. Er zijn altijd wel leden te vinden die iets willen betekenen voor een ander. Centraal staat het hebben van aandacht voor de medemens, voor de jarige leden die een kroonjaar vieren, voor de leden die een speciale huwelijksdag vieren of iets verdrietigs beleven, zoals ziekte of overlijden van de partner. Of aandacht voor diegenen die slecht ter been zijn of problemen hebben met hun gezondheid.
Binnenkort komt een brochure uit die u concrete handvatten geeft hoe commissie lief-en-leed effectief haar werk kan doen. Veel afdelingen hebben hiermee natuurlijk al ervaring. U treft er suggesties in aan, aan welke activiteiten gedacht kan worden.

In de maand juni start de landelijk projectgroep met de publicatie van DE BAROMETER. Deze barometer gaan we voor alle bonden bijhouden en geeft exact weer hoeveel afdelingen per ouderenbond een commissie lief-en-leed hebben (geïnstalleerd).

Binnen de lief-en-leedcommissie zijn een aantal kenmerken van belang:
- Er moet sprake zijn van een degelijke gestructureerde aanpak: de commissie moet opgenomen zijn in de afdelingsdoelstellingen. De commissie valt dus onder de verantwoordelijkheid van het afdelingsbestuur.

- Bij de activiteiten van de commissie zijn vooraf afspraken gemaakt over de privacy van mensen. De privacy moet zoveel mogelijk gewaarborgd zijn.

- De activiteiten passen binnen het beleid van de afdeling. Er zal dan ook sprake zijn van een zekere systematische opzet, bijvoorbeeld het doen van huisbezoek bij diegenen die iets leuks of verdrietigs beleven.

Om de verschillende bonden aan te moedigen gaan we de barometer inzetten. U kunt dus de prestaties van iedere bond hieruit aflezen. Afdelingen die nog mee willen tellen in de eerstkomende barometer, kunnen zich nog vóór 15 mei aanmelden. Voor aanmelding is een beschrijving van de hierboven genoemde kenmerken van belang.

Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Marjan van Tellingen, telefoon (030) 233 00 60 of e-mail: m.vantellingen@anbo.nl