ANBO

Thuiszorg is meer dan poetshulp

Zorgvragers, thuiszorgorganisaties en verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen ten onrechte de Zwarte Piet toegespeeld in de discussie over uitgaven in de zorg. Wie thuiszorg benoemt als poetshulp, zoals staatssecretaris Ross dat doet, miskent de noodzaak van thuiszorg voor een grote groep mensen onder wie veel ouderen. Dat stellen de samenwerkende ouderenorganisaties waaronder de ANBO verenigd in het CSO in een persbericht van 8 april. Ze zijn teleurgesteld over de recente uitlatingen van staatssecretaris Ross van VWS over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Vanwege de financieringstekorten in de zorg worden ongenuanceerde uitspraken gedaan over de thuiszorg, het laten betalen van huur door mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen en het onderbrengen van de AWBZ bij de gemeenten. De ouderenorganisaties begrijpen dat er discussie is over de kostenstijging, maar huishoudelijke verzorging op grond van de AWBZ omvat meer dan alleen poetsen. De AWBZ biedt wettelijke aanspraken en daarmee rechten voor mensen die niet voor hun lol een beroep hierop doen. De ouderenorganisaties vinden, net als de staatssecretaris, dat de AWBZ moet worden behouden voor degenen die deze zorg nodig hebben.

Wet maatschappelijke ondersteuning
Op dit moment zijn er informele plannen om een belangrijk deel van de AWBZ bij de gemeenten neer te leggen. Hiertoe wordt een Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voorbereid. Binnen de voorgenomen WMO mogen gemeenten zelf gaan bepalen welke voorzieningen ze aanbieden en in welke omvang. Gemeenten krijgen veel vrijheid. Mensen hebben niet langer de mogelijkheid om een beroep te doen op wettelijke aanspraken. Van een verzekerd recht op zorg is geen sprake. Bovendien zullen mensen die een beroep op deze voorzieningen willen doen, eerst in hun omgeving moeten nagaan of er iemand is die hen deze ondersteuning kan geven.

Statement
De ouderenorganisaties zijn van mening dat als er met het maatschappelijk middenveld gesproken wordt over de vernieuwing van de AWBZ en de komende WMO, dat dan de staatssecretaris niet vooruit moet lopen op de uitkomsten van een discussie die nog niet is afgerond. De ouderenorganisaties hebben al hun voorwaarden gesteld en samen met andere organisaties aangeboden in een statement. Deze voorwaarden zijn onder meer: een stelsel van wettelijke aanspraken, onafhankelijke indicatiestelling, voldoende en geoormerkt budget voor de gemeenten en toezicht op de uitvoering en de kwaliteit daarvan. Tevens hebben de ouderenorganisaties verzocht om een grondige analyse van de problemen in het huidige stelsel die de noodzaak moet aantonen van een dergelijke ingrijpende wijzing. Deze wijziging mag niet worden ingegeven door bezuinigingen op voor zorgvragers belangrijke voorzieningen. Onaanvaardbaar is het als door deze wijziging mensen worden gedwongen terug te moeten vallen op de liefdadigheid van hun omgeving. Op het moment dat de plannen bekend worden gemaakt bij de Tweede Kamer zullen de ouderenorganisaties dit statement ook neerleggen bij de politiek.