Gemeente Zwolle

Klussen met regels

Het klusseizoen zit er weer aan te komen! Zodra het beter weer begint te worden, zie je ze overal: mensen die in, maar vooral rondom hun huis, aan het klussen en bouwen zijn. Van kleine karweitjes tot grote verbouwingen, van tuinpaden tot complete serres. Bovendien komt het vakantiegeld er aan, en dat moet opgemaakt worden, het liefst nog voor de vakantie, dus klussen maar!

Bouwvergunning
Als u bouwwerkzaamheden wilt gaan uitvoeren, heeft u in principe een bouwvergunning nodig. Dit geldt niet voor kleine, onopvallende bouwwerken. Deze zijn vergunningsvrij. Aan de achterkant van de woning mag doorgaans sneller gebouwd worden zonder bouwvergunning. Voor de voor- en zijkant van de woning gelden meer beperkingen en moet meestal een bouwvergunning worden aangevraagd. De vergunningsplichtige bouwwerken zijn onderverdeeld in licht-vergunningsplichtig en regulier vergunningsplichtig. Meldingsplicht bestaat sinds 1 januari 2003 niet meer. Maar hoe kunt u nu weten óf u een bouwvergunning en zo ja, wélke bouwvergunning u moet aanvragen? Daar komt u al heel snel achter na het beantwoorden van enkele vragen die u kunt invullen op de website www.vrom.nl/woningwet. Tevens kunt u op deze site een aanvraagformulier voor een bouwvergunning downloaden. Deze kunt u natuurlijk ook telefonisch opvragen bij de afdeling Vergunningen, telefoon (038) 498 52 00. In geval van twijfel over welke vergunning u nodig heeft, kunt u ook contact met hen opnemen.

Eisen
Denkt u er wel aan dat het bouwwerk waarvoor u een vergunning aanvraagt aan bepaalde eisen moet voldoen? Voor ieder vergunningsplichtig bouwwerk of verbouwing geldt dat deze aan de eisen gesteld in het Bouwbesluit voor nieuwbouw moeten voldoen. Deze eisen gaan bijvoorbeeld over isolatie, sterkte en ventilatie. Daarnaast moet het bouwwerk binnen het bestemmingsplan passen en dient het esthetisch verantwoord te zijn. Hierover beslist de onafhankelijke welstandscommissie ´Het Oversticht´. Ook vergunningsvrije bouwwerken moeten voldoen aan esthetische eisen en de eisen uit het Bouwbesluit. Dit kan eventueel achteraf, dus na het plaatsen ervan, door een bouwinspecteur van de gemeente Zwolle worden getoetst.

Als u een reguliere bouwvergunning aanvraagt dan is de wettelijke termijn voor de afhandeling daarvan twaalf weken, en voor de lichte bouwvergunning staat zes weken.


---