Ingezonden persbericht


Utrecht Innoveert cofinanciert BioStars: stimuleringsproject voor internationale life sciences-ondernemingen in de regio Utrecht

Utrecht, 21 april 2004 - Utrecht Innoveert, het overkoepelend programma voor innovatieve projecten in de provincie Utrecht, kent subsidie toe aan BioStars, een project voor de stimulering van nieuwe vestigingen van internationale groeiondernemingen in life sciences in Utrecht. BioStars biedt begeleiding en coaching aan om snel een vestiging in Utrecht op te zetten. Daarnaast zorgt BioStars voor koppeling met de regionale kennisinstellingen en biedt mogelijkheden voor studenten om innovatieve projecten bij deze ondernemingen te initiëren en uit te voeren. Dit project loopt in ieder geval tot eind 2005. Het is een van de projecten waarmee Utrecht Innoveert Utrecht als kennisprovincie op de kaart wil zetten.

Utrecht Innoveert stimuleert projecten die innovatie in de regio Utrecht bevorderen. Dit doet het programma onder andere in de categorieën Vernieuwing ICT en Netwerken voor Innovatie. Hiertoe behoort ook het BioStars-project. Wim van Althuis, programmacoördinator: "Utrecht Innoveert cofinanciert voorstellen voor innovatieve projecten die door regionale bedrijven en kennispartners uitgevoerd worden. BioStars is een van de succesvolle projectvoortstellen. Momenteel hebben we nog ruimte en budget voor twee nieuwe projecten. De komende tijd hopen we hier voorstellen voor te krijgen."

Met BioStars stimuleert Utrecht Innoveert innovatieve bedrijvigheid in de regio en wordt aansluiting geboden tussen groeiondernemingen in de life sciences en de bestaande regionale kennisinfrastructuur. Op die manier worden onder andere arbeidsplaatsen voor technologiespecialisten gecreëerd. BioStars biedt verder een interessante en leerzame omgeving voor studenten van regionale kennisinstellingen, zoals de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht, om praktijkprojecten uit te voeren. Zo wordt theoretische kennis omgezet in concrete technologie.

"De provincie Utrecht wil zich als krachtige kennisprovincie ontwikkelen met nieuwe kennisintensieve bedrijvigheid en een verbeterde concurrentiepositie", zegt Van Althuis. "Daarnaast heeft de provincie zich tot doel gesteld de kenniskloof tussen onderwijsinstellingen en ondernemingen te verkleinen. Dit vereist investering in innovatie. BioStars biedt een dergelijke innovatie. BioStars omvat onder andere ervaren hightech-managers en netwerken die relevant zijn voor groeiondernemingen. Aan het einde van het project in 2005 willen we minimaal vier of vijf nieuwe ondernemingen met een groot potentieel in de life sciences in de regio Utrecht hebben."

Utrecht Innoveert maakt voor de ondersteuning van projecten gebruik van de Europese subsidieregeling Innovatieve Acties van de Europese Unie. Deze regeling stelt Utrechtse ondernemingen in de gelegenheid om met meer succes te werken aan vernieuwing van de bedrijfsvoering, de diensten of het product. Hiervoor heeft de Europese Unie twee miljoen euro beschikbaar gesteld. De kerndoelstelling van Innovatieve Acties is om de kenniskracht van de provincie beter te benutten. Ondernemers maken nu nog onvoldoende gebruik van het kennispotentieel bij instellingen als de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht.

Partners in het BioStars-project zijn AGILE InnoVentures, provincie Utrecht, Europese Unie, Universiteit Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Fortis Bank, Van Benthem & Keulen advocaten, Ernst & Young, Hermans en Schuttevaer notarissen.

# # #

Over Utrecht Innoveert
Utrecht Innoveert is een overkoepelend programma voor innovatieve projecten in de provincie Utrecht. Dit programma heeft als doelstelling het ontwikkelen van een sterke kennisprovincie. Utrecht Innoveert ondersteunt de uitvoering van innovatieve projecten door organisaties met elkaar in contact te brengen en daaruit voortkomende projecten mede te financieren uit subsidiegelden.

Ingezonden persbericht