Gemeente Haarlem


21 april 2004
Stedelijke Ontwikkeling
Colette Laddé, Communicatieadviseur
023-5113581
cladde@haarlem.nl
106/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Tijdelijk spelen in de Thorbeckebuurt

Wat wijkvrijwilligers allemaal kunnen bewerkstellingen bewijzen Monique Katerberg en Nel Gerrits van de adviesraad Torbeckebuurt. Ruim een half jaar hebben zij veel tijd en energie gestoken in het realiseren van een tijdelijke speelvoorziening voor de kinderen uit de buurt. Deze week is de bekroning op hun werk. Woensdag start de plaatsing van de tijdelijke speelvoorziening, waar de kinderen vanaf vrijdag 23 april weer onbezorgd kunnen spelen.

Vooruitlopend op de definitieve speelplaats krijgen de kinderen voor de duur van een jaar een klimrek, glijbaan, evenwicht en balans toestellen, speelfuncties die alleen of in groepsverband kunnen worden gebruikt. In overleg met de adviesraad is een veilige locatie voor deze speelplaats gevonden op de grens van de bouwplaats, op de rand van het grasveld, het Groene Hart. De speelvoorziening is 12 meter in het vierkant, afgeschermd met een laag hekwerk en een klaphekje.

Een tijdelijke speelvoorziening wordt in principe nooit geplaatst, maar tussen de oplevering van de nieuwbouw (fase 1) en de sloop (fase 3), onderdeel van het herstructureringsplan, ontstaat nu ruimte om gedurende 1 jaar een tijdelijke speelvoorziening te plaatsen. Tegelijkertijd is recentelijk een nieuw product op de markt gekomen, de mobiele speelplaats. De combinatie van beiden en de enthousiaste rol van de adviesraad heeft de mogelijkheid geschapen om een tijdelijke "mobiele" speelplaats in te richten. De nieuwe speelvoorziening vormt een onderdeel van de maaiveldinrichting in het centrum van de nieuwe buurt. Een definitieve speelvoorziening wordt gerealiseerd na de afronding van de nieuwbouw in fase 3. De gemeente Haarlem en De Woonmaatschappij besteden, in goed overleg met de bewoners, extra aandacht aan de leefbaarheid in de wijk. Speelmogelijkheden voor kinderen vormen een belangrijk aandachtspunt. De firma Mobiplay heeft kort geleden in samenwerking met een leverancier van speeltoestellen Kompan BV, een mobiele speelplaats gemaakt, die voldoet aan de wensen en ideeën van de Adviesraad.

De afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Haarlem is verantwoordelijk voor de inrichting van de tijdelijke speelplaats. De werkzaamheden starten op maandag 19 april 2004. Het speeltoestel wordt op woensdag 21 april geplaatst. De werkzaamheden zullen ongeveer 3 dagen duren.


---- --