Partij van de Arbeid

PvdA-voorlichting

Den Haag, 21 april 2004

PvdA heeft grote kritiek op kabinetsplannen kinderopvang

Deze week behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Basisvoorziening Kinderopvang.

De PvdA stond achter het oorspronkelijke wetsvoorstel uit 2002. Dit regelde betaalbare kinderopvang voor iedereen, basis-kwaliteitseisen en meer zeggenschap voor ouders. Helaas bereikt het inmiddels door minister de Geus (SZW) uitgeklede wetsvoorstel het tegenovergestelde: de kinderopvang wordt duurder, de kwaliteit wordt overgelaten aan de markt en de medezeggenschap voor ouders vermindert. De PvdA doet voorstellen voor een daadwerkelijk betere en betaalbare kinderopvang.

De PvdA wil een betaalbare kinderopvang voor iedereen. Zowel werkgevers, werknemers als de overheid dienen mee te betalen aan kinderopvang. Blijven werkgevers over een jaar nog steeds achter in het meebetalen aan de kinderopvangkosten dan wil de PvdA een verplichte werkgeversbijdrage invoeren. In het oorspronkelijke wetsvoorstel werden zelfstandigen en werknemers met lage en middeninkomens die geen vergoeding van een werkgever krijgen voor dit deel door de overheid gecompenseerd. De Geus bouwt deze compensatieregeling in drie jaar af. De PvdA wil deze compensatieregeling juist herstellen.

Voor veel ouders is de kinderopvang veel te duur geworden. De prijzen zijn gestegen en de controle op deze prijsstijgingen is onduidelijk geregeld. De PvdA wil dat de overheid kan ingrijpen als de prijzen te hoog worden.

Op het punt van de kwaliteit van de kinderopvang wil de PvdA dat er een aantal basis zaken goed geregeld zijn. De overheid heeft daarbij de verantwoordelijk om de eisen vast te stellen waaraan de kinderopvanginstellingen moeten voldoen. Dit betreft o.a. de groepsgrootte, het aantal leidsters op een groep, het hebben van een pedagogisch beleidsplan. Ook de controle op de kwaliteit moet goed zijn. Waarom stellen we wel allerlei kwaliteitseisen aan het onderwijs voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zouden we minder eisen moeten stellen aan de kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar? De PvdA wil dat de GGD gaat samenwerken met de onderwijsinspectie als het gaat om het pedagogische beleid van de instellingen.

De PvdA doet ook voorstellen om de medezeggenschappositie van ouders te verstevigen. In het huidige wetsvoorstel is het instellen van een oudercommissie niet verplicht en zijn de bevoegdheden van de oudercommissie ingeperkt. Wij willen dit repareren.

Goede kinderopvang is in het belang van iedereen. Een betaalbare en goede kinderopvang zorgt dat ouders arbeid en zorg ook daadwerkelijk kunnen combineren. Het uitgeklede wetsvoorstel van minister de Geus draagt hier niet aan bij, onze voorstellen wel. Als de voorstellen niet worden overgenomen, dan zal de PvdA tegen het uitgeklede wetsvoorstel stemmen.