AutoRai

21-4-2004

Successen in WK voor productie-autos verzachten WRC-leed

De Mitsubishi Lancer Evolution presteert fantastisch in het FIA Production Car World Rally Championship. Tot nu toe werden alle rallys gewonnen en ook op de snelle proeven in Nieuw Zeeland waren de Evos weer oppermachtig.

Dani Sola, die ook WRC-rallys rijdt voor Mitsubishi, leidt momenteel het kampioenschap. Een kleine troost voor het wel zeer vroegtijdige uitvallen van WRC-rijder Gilles Panizzi.

De enorme deceptie stond te lezen op het gezicht van Panizzi, toen hij moest constateren dat de rally van Nieuw Zeeland een van de mooiste van het seizoen voor hem al ophield bij de start. Zijn Lancer WRC weigerde te starten bij de publieksproef waarmee een rally feestelijk van start pleegt te gaan. En dan zijn de regels onverbiddelijk; een dergelijk (elektrisch) probleem(pje) is op zon onfortuinlijk moment fataal. Er mag daar en op dat moment geen technische assistentie worden verleend. Einde oefening dus. Extra jammer omdat er voorafgaand aan deze rally veel vooruitgang was geboekt met de ontwikkeling van het onderstel van de Lancer WRC04. Teamchef Sven Quandt benadrukte naar aanleiding van het drama dat het nog een lange reis naar nieuwe WRC-successen is. Treffender had hij zich aan de andere kant van de aardbol niet kunnen uitdrukken.

Stohl wint de rally en Sola behoudt de leiding in PWRC Dani Sola gleed twee proeven voor het einde van de rally in leidende positie - van de weg. Even later gevolgd door de Brit Mc Shea, die in exact dezelfde bocht in de fout ging en die voor zijn Subaru precies dezelfde parkeerplaats voor ogen had als de met remproblemen kampende Mitsubishi-rijder. De Lancer Evo raakte daardoor nog verder beschadigd en Sola kon zijn weg niet meer vervolgen. Gelukkig was daar nog Groep N kampioen Manfred Stohl die weer een Mitsubishi-overwinning in het PWRC (Production Car World Rally Championship) kon veiligstellen. Daarmee zorgde Stohl ervoor dat de zegereeks van Mitsubishi in het WK voor produktie-autos vooralsnog ononderbroken blijft.

Uitslag 2004 FIA World Rally Championship, New Zealand
1. Petter Solberg/Phil Mills Subaru Impreza WRC 4hr 02min 29.5sec 2. Marcus Grönholm/Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC 4hr 02min 35.4sec 3. Markko Märtin/Michael Park Ford Focus RS 4hr 02min 55.1sec 4. Sébastien Loeb/Daniel Elena Citroen Xsara WRC 4hr 03min 34.7sec 5. Harri Rovanperä/Risto Pietilainen Peugeot 307 WRC 4hr 04min 53.2sec 6. Carlos Sainz/Marc Marti Citroën Xsara WRC 4hr 05min 38.4sec 7. Mikko Hirvonen/ Jarmo Lehtinen Subaru Impreza WRC 4hr 08min 12.0sec 8. Daniel Carlsson/Mattias Andersson Peugeot 206 WRC 4hr 15min 53.3sec 9. Dean Herridge/Glen Macneall Subaru Impreza WRX 4hr 18min 12.4sec 10.Manfred Stohl/Ilka Minor Mitsubishi Lancer Evo 4hr 18min 53.3sec

FIA Production Car World Rally Championship

Daniel Solà* 16
Jani Paasonen* 15
Toshi Arai 15
Alister McRae 14
Manfred Stohl* 10
Marcos Ligato 8
Xavier Pons* 7
Niall McShea 6
Karamjit Singh 6
Tomasz Kuchar* 5 Gianluigi Galli* 4
Nasser Al-Attiyah 4
Fumio Nutahara* 3
Luis Ricardo Trivino* 2
S. Lopéz-F Fombona* 1
Joakim Roman 1


* Mitsubishi Lancer Evolution teams