Openbaar Ministerie

Den Haag, 21 april 2004

Drie verdachten van illegale arbeid aangehouden

Politie Haaglanden heeft op dinsdag 13 april twee mannen van 38 en 42 jaar uit Den Haag en een man van 29 jaar uit het Westland aangehouden. De rechter-commissaris heeft vrijdag 16 april de drie mannen in bewaring gesteld. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de 29-jarige man direct opgeschort. De mannen worden ervan verdacht werk te hebben laten verrichten door personen die illegaal in Nederland zijn. Politie en justitie verwachten dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

De aanhoudingen van dinsdag 13 april maken deel uit van het project AMFI dat is gestart in november 2003. AMFI staat daarbij voor Aanpak Malafide Infrastructuur rond Illegalen. Doel is het uitbuitingscircuit rond illegalen aan te pakken. In dat project wordt onder andere samengewerkt door de gemeente Den Haag, Politie Haaglanden en het openbaar minsterie in Den Haag. Bij de aanhoudingen van afgelopen dinsdag waren ook de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), de Arbeidsinspecitie, het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), de Belastingdienst en het Westland Interventieteam betrokken.

De drie verdachten zijn de vermoedelijke leidende figuur achter een uitzendbureau dat illegalen tewerkstelde, een chauffeur die voor dat uitzendbureau werkzaam was en en een tuinder die werkkrachten inhuurde. De tuinder wordt ervan verdacht willens en wetens voor illegale werknemers te kiezen. In het totaal zijn tijdens controles ongeveer 25 illegaal in Nederland verblijvende werknemers aangetroffen. Een deel van de administratie van de drie verdachten is in beslag genomen.

De politie is de mannen op het spoor gekomen via een onderzoek naar de praktijken van een huisjesmelker. De 38-jarige verdachte huurde een woning van die huisjesmelker om zijn personeel te huisvesten. De huishuur werd van het salaris afgetrokken. De illegalen waren met ruim tien personen per woning gehuisvest. De huisjesmelker zou drie woningen verhuurd hebben waar illegalen gehuisvest waren. Ook deze zaak maakt deel uit van het hierboven genoemde project AMFI. Het openbaar ministerie in Den Haag is voornemens deze zaak voor de rechter te brengen, een zittingsdatum is echter nog niet bekend.

Een derde zaak die onder het project AMFI valt betreft de drie mannen van 22, 24 en 50 jaar - alledrie uit Den Haag - die de Politie Haaglanden in december 2003 heeft aangehouden op verdenking van het verhuren van huizen aan illegaal in Nederland verblijvende personen. De voorlopig hechtenis van de drie mannen is geschorst. Op donderdag 22 april 2004 zullen de drie mannen zich voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank moeten verantwoorden.