Gemeente Heythuysen

Nieuws

Hertaxaties onroerende zaken in Heythuysen

Op 1 januari 1995 is de Wet waardering onroerende zaken (Wet woz) in werking getreden. In deze wet zijn de procedures vastgelegd met betrekking tot de waardebepaling van alle onroerende zaken in Nederland. Bij de waardevaststelling wordt gekeken naar de waarde in het economische verkeer die een bepaalde onroerende zaak heeft op een bepaalde peildatum.

De waarde van een onroerende zaak wordt door verschillende instanties gebruikt voor de vaststelling van belastingen en heffingen. De gemeente gebruikt de waarde voor de berekening van de onroerende zaakbelastingen. De belastingdienst verwerkt de waarde in de aanslagen inkomstenbelasting. Voor het waterschap is de waarde bepalend als heffingsgrondslag voor de waterschapsomslag gebouwd.

De waardepeildatum voor de komende taxaties is 1 januari 2003. Vanaf het jaar 2005 zullen deze waarden dan gebruikt worden als grondslag voor de diverse belastingen. Overigens is niet de toestand van de onroerende zaak op 1 januari 2003 bepalend voor de waarde. Nadien gedane verbouwingen/verbeteringen etc. worden in de waardebepaling meegenomen. Met andere woorden: Waardepeildatum 1 januari 2003 moet gelezen worden als: Wat zou uw onroerende zaak, zoals die er op 1 januari 2005 uitziet, waard zijn geweest op 1 januari 2003?

Hertaxaties
De werkzaamheden voor deze hertaxatieronde zijn inmiddels in volle gang. Het grootste deel van de uit te voeren werkzaamheden is door de gemeenten Haelen, Heythuysen, Roggel en Neer en Hunsel uitbesteed aan Grontmij Advies en Techniek.

Het kan zijn dat u in de komende periode een taxateur van dit taxatiebureau aan de deur krijgt met het verzoek uw onroerende zaak van binnen te mogen opnemen. Een en ander is voor een juiste schatting van de waarde van uw onroerende zaak van groot belang Voor de voortgang en de zorgvuldigheid van het taxatieproces is het wel van belang dat de taxateur de staat van uw pand kent. Wij hopen dan ook dat wij kunnen rekenen op uw medewerking.

Door de wijze waarop wordt gewerkt is het niet nodig dat alle onroerende zaken in een gemeente afzonderlijk inpandig worden opgenomen. De gemeente beschikt immers al over veel gegevens van uw pand welke gebruikt worden bij de taxatie. De waarde van uw onroerende zaak zal dan van de waarde van vergelijkbare panden worden afgeleid. Een bezoek van een taxateur is in dat geval niet nodig. De taxateurs die eventueel uw onroerende zaak bezoeken zijn in het bezit van een door de gemeente afgegeven legitimatiebewijs.

Nadere informatie
Mocht u nog nadere informatie wensen, dan kunt u hierover contact opnemen met de medewerkers van het bureau belastingen van de gemeente, tel. 0475-499315.