Gemeente Heeze-Leende


Een jaar van preventie, preparatie en repressie

Een jaar van preventie, preparatie en repressie Samenvatting jaarverslag brandweer Heeze-Leende 2003.

De brandweer heeft taken op het gebied van het voorkomen van brand (preventie), het voorbereid zijn op een brand of ongeval (preparatie) en het daadwerkelijk bieden van hulp bij een brand of ongeval (repressie). In het jaar 2003 heeft de brandweer op al deze gebieden weer vele activiteiten ontwikkeld. Zo blijkt uit het jaarverslag 2003 dat onlangs aan het gemeentebestuur is aangeboden.

Preventie
Preventie is het voorkomen van een brand of de gevolgen daarvan zo klein mogelijk maken.
In 2003 is een aanvang gemaakt met het opstellen van bereikbaarheidskaarten. Grotere gebouwen of gebouwen met een verhoogd risico brengt de brandweer letterlijk in kaart. De brandweer kan van deze kaarten allerlei informatie afhalen zoals het productieproces, aanwezigheid gevaarlijke stoffen, de plaats waar het gas en stroom kan worden afgesloten, belangrijke telefoonnummers, brandweertoegangen en de plaats van de brandkranen. Met behulp van deze informatie kan de brandweer een eventuele brand in een dergelijk gebouw veel beter bestrijden.
In 2003 heeft de brandweer zich ook bezig gehouden met de veiligheid rond het grootste evenement in onze gemeente, de Brabantse Dag. Samen met het bestuur van de Brabantse Dag, de politie en de ambulancediensten zijn de veiligheidsrisicos die samenhangen met een dergelijk groots evenement in beeld gebracht. Vervolgens zijn er op basis van deze veiligheidsanalyses draaiboeken opgesteld die de hulpdiensten tijdens een mogelijke calamiteit gebruiken. Evenals voorafgaande jaren is er een aantal gebruikersvergunningen afgegeven. In deze vergunningen wordt het brandveilig gebruiken van een gebouw of evenement vastgelegd. In 2002 zijn 42 vergunningen verleend. Rond Carnaval en de eindejaarswisseling hebben er weer extra controles plaatsgevonden op de brandveiligheid bij de horeca. Tijdens deze controles zijn er bijna geen overtredingen op het veilig gebruiken van een gebouw geconstateerd.
Tenslotte heeft de brandweer geadviseerd bij bouw en milieuvergunningen en is er voorlichting verstrekt aan scholen en andere instellingen.

Preparatie
Preparatie is het voorbereid zijn op een brand of ongeval. Voorbereiden doet de brandweer door te oefenen. Iedere dinsdagavond oefenen de leden, van zowel de post Leende als Heeze, volgens de landelijke leidraad. Naast deze droge oefeningen is er ook een begin gemaakt met het realistisch oefenen. Op grote oefencentra in Engeland en Zweden heeft een paar brandweerlieden van onze gemeente bij wijze van proef kennis kunnen maken met het oefenen onder realistische omstandigheden. Deze oefeningen zijn met name bedoeld om de vrijwilligers beter te scholen en gewend te maken met de grote hitte die optreedt bij een brand. Het is de bedoeling dat alle brandweervrijwilligers van beide posten in de toekomst hun vaardigheden onder realistische omstandigheden bijscholen. Voorbereid zijn op een brand of ongeval is echter meer dan alleen oefenen. Zo controleren de brandweerlieden iedere week het materieel en vervangen ze dit indien nodig. In 2003 is het nodigde hydraulische materiaal en ook de uitrukkleding vervangen. Deze kleding moet in goede staat zijn, want zij biedt een brandweerman bescherming als hij een brandend pand moet ingaan.
Verder zijn er in 2003 een viertal zogenaamde gesloten geboorde putten aangebracht op het industrieterrein De Poortmannen. Dit zijn leidingen van 40 meter lang die in de grond zijn aangebracht en reiken tot het diepste grondwater. Bij een grote brand op het industrieterrein kan naast het normale waterleidingnet vanaf deze putten extra water worden onttrokken.

Repressie
Repressie is het daadwerkelijk bieden van hulp bij een brand of ongeval.
In het jaar 2003 is maar liefst 161 keer een beroep gedaan op de vrijwillige brandweer van Heeze-Leende. In 2002 was dit 139 keer en in 2001 120 keer. In het eerste jaar van de gezamenlijke brandweer Heeze-Leende (1997) is slechts 106 keer uitgerukt. Opmerkelijk is de toename van het aantal hulpverleningen. Het afgelopen jaar telde 68 hulpverleningen, waarvan 31 op de snelweg. In 1997 ging het nog om 35 hulpverleningen waarvan 16 op de snelweg. Vaak gaat het bij inzetten op de snelweg om een relatieve kleine inzet, zoals het verwijderen van een oliespoor, maar het komt ook regelmatig voor dat hulp nodig is bij ingrijpende gebeurtenissen.
De brandweer is in 2003 51 keer voor een brand uitgerukt. Deze zijn onder te verdelen in 15 buitenbranden, 16 auto en caravanbranden, 15 binnenbranden en 5 overige branden. De meest in het oog springende brand in 2003 was de brand in de appartementen boven de DA drogist. Deze brand kon aanvankelijk moeilijk bestreden worden, maar is later met assistentie uit Maarheeze en de autoladder van Geldrop toch adequaat geblust.
Tenslotte rukt de brandweer ook uit voor automatische meldingen. Steeds vaker worden bedrijven en zorginstellingen uitgerust met automatische melders, die aanslaan zodra er rook is. De brandweer krijgt hier rechtstreeks melding van. Dit is natuurlijk een goede zaak, want een kleine brand is sneller te blussen dan een brand die zich al heeft kunnen ontwikkelen. Nadeel is dat deze melders ook wel eens onnodig afgaan. Het afgelopen jaar is dat 33 keer gebeurd.

Rampenbestrijding
Het afgelopen jaar zijn er landelijk afspraken gemaakt over de classificatie van een ramp. Men onderscheidt sinds 1 september 2003 GRIP 1 tot en met 4. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijding Procedure. Bij het afroepen van een GRIP classificatie wordt er onmiddellijk tot dat niveau opgeschaald. Zo betekent GRIP 4 een ramp waarbij de gehele regionale brandweer, politie en GGD wordt ingezet. GRIP betekent ook dat alle diensten die hulp bieden worden geplaatst onder één commando. Deze taak is wettelijk bij de burgemeester ondergebracht. Het beoefenen van de GRIP files zal de komende tijd op het programma staan.

Nieuwe leden
Het afgelopen jaar heeft de brandweer afscheid genomen van 4 van haar leden. In één geval kwam dat vanwege een verhuizing, de overige drie bereikte in 2003 de 55 jarige leeftijd. Terwijl er 4 afscheid namen, is slechts één man toegetreden tot het korps. Het korps kent dan ook verschillende vacatures. Mocht u geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met Ed Heuts, commandant van de vrijwillige brandweer Heeze-Leende.