Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle kiest voor versnelde woningbouwproductie

De gemeenteraad heeft op 19 april 2004 ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders voor een vernieuwde werkwijze om de woningbouwproductie in Capelle aan den IJssel de komende jaren op te voeren. Het gemeentebestuur wil hiermee tegemoet komen aan de groeiende vraag naar woonruimte. De nieuwe aanpak is de uitkomst van de task-force woningbouw, die vorig jaar is opgericht. Deze speciale werkgroep had als taak de mogelijkheden voor versnelling van de woningbouwproductie op rij te zetten.

Verzamellijst woningbouwprojecten
Belangrijk onderdeel van de nieuwe werkwijze is de kortere ruimtelijke ordeningsprocedure. Ook heeft de gemeenteraad 300.000,- uitgetrokken voor de inhuur van extra personeel om de bouwplannen in 2004 te begeleiden. Verder zal het college jaarlijks een woningbouwprogramma voor besluitvorming aan de raad voorleggen. Vooruitlopend op het woningbouwprogramma 2004-2008 is een verzamellijst opgesteld van woningbouwprojecten die voor versnelde productie in aanmerking komen. Op deze lijst staan onder andere de volgende projecten: de hoek Capelseweg/Bermweg, Merelhoven, Hoofdweg vak M, Wormerhoek, Merellaan, de Meeuwensingel en het Centrumgebied, waaronder de Vijverhof. In totaal gaat het om ruim duizend extra woningen.

Inbreng bewoners
Dat een project op de verzamellijst staat betekent overigens niet dat het per definitie wordt uitgevoerd. Daadwerkelijke uitvoering van de bouwprojecten is ondermeer afhankelijk van de inbreng van de omwonenden. Zij worden zo veel mogelijk bij de voorbereiding van de plannen betrokken.

Voor alle projecten geldt dat het bestemmingsplan de bouw van woningen niet toestaat. Daarvoor moet een vrijstelling worden verleend door middel van een zogeheten artikel 19-procedure (artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Bouwplannen die zon procedure doorlopen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld een inspraaktraject worden gevolgd. Hierbij kan iedere Capellenaar laten weten wat hij of zij van een bepaald bouwplan vindt.

Snellere procedure
In het algemeen neemt een vrijstellingsprocedure zon anderhalf jaar in beslag. Om dit te bekorten gaat de raad per project bekijken of hij de beslisbevoegdheid inzake de artikel 19-procedure aan het college wil overdragen. Hiermee kan ongeveer een half jaar tijdwinst worden geboekt.

Kwaliteit
Bij de verdere uitwerking van de bouwplannen wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de woningen (o.a. architectuur), de inpasbaarheid in de omgeving en de kwaliteit van het (openbare) groen. Naar verwachting worden de eerste woningen eind 2005/begin 2006 opgeleverd.

Vervolg
De komende tijd kunt u op de gemeentepagina regelmatig meer informatie lezen over de ontwikkeling van de bouwprojecten. Bij de voorbereiding van de verschillende bouwplannen worden omwonenden ook per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor overleg.