GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 21 april 2004 11:46
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tweejarig meisje dreigt uitgezet te worden

(21 april 2004)

Kamervraag

De ouders van de tweejarige geadopteerde Jodie werden vorige maand opgeschrikt door een beschikking van de IND. Jodie moet Nederland 'uit eigen beweging' en binnen 28 dagen verlaten. Wanneer dit niet gebeurt, zal zij worden uitgezet. De adoptie is goedgekeurd door rechters in Nederland en Amerika, de Kinderbescherming en de Nederlandse Centrale Autoriteit. Het is voor GroenLinks dan ook onbegrijpelijk dat de IND geen verblijfsvergunning verleent omdat de adoptiepapieren onvolledig zouden zijn. Marijke Vos vraagt minister Verdonk en minister Donner antwoord te geven op onderstaande vragen om de opnieuw rijzende twijfel omtrent een beschikking van de IND toe te lichten.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Justitie inzake de mogelijke uitzetting van een tweejarige peuter


1. Kent u de berichten dat de legaal uit Amerika geadopteerde tweejarige peuter Jodie met uitzetting wordt bedreigd omdat de adoptiepapieren onvolledig zijn? Zo ja, klopt dit bericht?


2. Kunt u aangeven waarom de vreemdelingendienst een negatief advies over het verblijfsverzoek van de peuter aan de IND heeft doorgegeven? Klopt het dat dit negatieve advies gegeven is omdat de benodigde apostilles ontbraken? Klopt het dat de ouders van Jodie tot tweemaal toe erop zijn gewezen dat de verklaringen van echtheid van de overgelegde documenten ontbraken? Zo ja, is dat door de IND aan te tonen?


3. Op welke wijze zijn de functionarissen van de vreemdelingendienst en de IND de adoptieouders van Jodie behulpzaam geweest bij het verkrijgen van de apostilles?


4. Kunt u bevestigen dat Jodie gedurende de bezwaarprocedure niet zal worden uitgezet? Geeft u de adoptieouders van Jodie lopende de bezwaar- en de eventuele beroepsprocedure de mogelijkheid om de adoptiedocumenten aan te vullen met de benodigde apostilles?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -