Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Arib en Heemskerk over inkomsten orthodontisten.
(2030411350)

1
Hebt u kennisgenomen van de Tv-uitzending over de inkomsten van de orthodontisten?1)

1
Ja, ik heb inderdaad kennisgenomen van de betreffende Tv-uitzending.

2
Klopt het dat de orthodontisten meer declareren dan de door het College Tarieven Gezondheidszorg vastgestelde tarieven?

2
Voor zover mij bekend is er geen sprake van overtreding van de door het CTG vastgestelde tarieven.

3
Klopt het dat orthodontisten meer stoelen, meer patiënten en daarmee meer inkomsten generen dan de afgesproken drie stoelen? Zo ja, sinds wanneer? Klopt het dat het werkelijke inkomen ver boven het norminkomen ligt? Zo ja, wat is uw mening hierover?

3
In de praktijk blijkt inderdaad dat er meer dan drie stoelen zijn. Het klopt dat mede daardoor het werkelijke inkomen boven het norminkomen ligt. Ik ben van mening dat een herijking van het norminkomen op zijn plaats is. Ik heb vooruitlopend op onderzoek van de FIOD/ECD al een aanwijzing aan het CTG gegeven waarmee het inkomen per januari 2003 verlaagd is. Op basis van onderzoek van de FIOD-ECD worden door het CTG verdere stappen ondernomen.

4
Klopt het dat orthodontisten kortingen op apparatuur afdwingen? Zo ja, hoe hoog zijn deze? Waarom worden de kortingen niet naar consumenten doorberekend?

4
Ik weet niet of en zo ja in welke mate orthodontisten kortingen afdwingen. Op uw vraag of eventuele kortingen worden doorberekend naar consumenten moet ik helaas, gelet op de onderzoeksresultaten, het antwoord schuldig blijven.

5
Wat is uw mening over de conclusie van het FIOD-ECD onderzoek, namelijk dat orthodontisten weigeren inzicht te verschaffen in de administratie en dat er sprake is van tegenwerking en georganiseerd verzet tegen het onderzoek? Vindt u dit aanvaardbaar?

5
De orthodontisten hebben bij monde van een door hun ingehuurde advocaat het onderzoek van de FIOD-ECD bemoeilijkt. Dat een onderzoek op een dergelijke manier wordt gefrustreerd vind ik betreurenswaardig. Echter, uitstel betekent geen afstel. Zoals ook in vraag 7 staat aangegeven zijn de tarieven van orthodontisten vooruitlopend op het rapport reeds per 1 januari 2003 bevroren. Na ommekomst van het FIOD ECD onderzoek worden de tarieven met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 met 10 % verlaagd.

2

6
Bent u op de hoogte van dit rapport? Zo ja, sinds wanneer? Waarom is dit rapport niet eerder naar de Kamer verstuurd? Bent u bereid de Kamer het rapport zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 1 april a.s., toe te zenden?

6
Ik ben inmiddels op de hoogte van het rapport. Het rapport is op 5 april aan mij aangeboden. Aangezien het rapport niet eerder aan mij is toegezonden ben ik niet in de gelegenheid geweest om het eerder naar de Kamer te versturen. U ontvangt het rapport gelijktijdig met de beantwoording van deze vragen.

7
Welke maatregelen gaat u op korte termijn ondernemen om de ten onrechte gegenereerde inkomsten en de afgedwongen kortingen naar de consument te laten terugvloeien?

7
Ik heb zoals u bekend een aanwijzing gegeven aan het CTG waarmee de tarieven van de orthodontisten vooruitlopend op het rapport reeds per 1 januari 2003 zijn bevroren. Na ommekomst van het FIOD ECD onderzoek worden de tarieven met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 met 10 % verlaagd. Indien het rapport van de FIOD-ECD daartoe aanleiding geeft, dan zal het CTG met in achtneming van voornoemde aanwijzing de tarieven opnieuw tegen het licht houden.

8
Bent u bereid de NMA op korte termijn een onderzoek te laten doen naar mogelijke onderling gemaakte afspraken tussen de orthodontisten, en hierover de Kamer te (doen) informeren?

8
De NMa is niet de eerst aangewezen instantie om deze kwestie te onderzoeken, omdat voorzover er door orthodontisten onderling afspraken zijn gemaakt gericht op het frustreren van het onderzoek van de FIOD-ECD deze niet van het type onderlinge afspraken zijn waar de NMa zich op richt. De NMa richt zich immers ingevolge de Mededingingswet op onderlinge afspraken tussen ondernemingen die gericht zijn op de verstoring van de marktwerking.

9
Vindt u het acceptabel dat in tijden waarin bezuinigd wordt in de zorg een beroepsgroep op deze wijze zichzelf laat verrijken ten koste van de consument?

9
Het lijkt me gezien mijn maatregelen evident dat ik reële tarieven van de orthodontie nastreef.


---- --